Pro şi contra deciziei CCR. Lider PSD: Ce a propus Iohannis la referendum a fost o bazaconie/ Barna: Curtea, vârf de lance al penalilor/ Preşedintele PNL: Constituţia nu prevede dreptul de a fi graţiat şi amnistiat

Judecătorii Curţii Constituţionale au avut, joi, în dezbatere proiectele legislative de modificare a Constituţiei României şi au declarat că prevederile privind interzicerea amnistiei şi graţierii persoanelor care au comis fapte de corupţie încalcă limitele de revizuire a Legii fundamentale. CCR respinge astfel iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei, propuneri rezultate în urma validării referendumului pe justiţie din 26 mai.

1336 afişări
Imaginea articolului Pro şi contra deciziei CCR. Lider PSD: Ce a propus Iohannis la referendum a fost o bazaconie/ Barna: Curtea, vârf de lance al penalilor/ Preşedintele PNL: Constituţia nu prevede dreptul de a fi graţiat şi amnistiat

Pro şi contra deciziei CCR care a închis calea revizuirii Constituţiei. Lider PSD: Ce a propus Iohannis la referendum a fost o bazaconie/ Barna: Judecătorii CCR, vârf de lance al penalilor

Codrin Ştefănescu a afirmat că judecătorii Curţii Constituţionale au decis, cu unanimitatea de voturi că ceea ce a propus preşedintele Klaus Iohannis la referendum este necostituţional, „o bazaconie” cu care au fost duşi de nas oamenii.

„Să recapitulăm : CCR a decis în unanimitate că ceea ce a propus Klaus la referendum este neconstituţional! Adică o bazaconie! Împotriva Constituţiei României! Ilegal! Deci o altă poveste prin care mulţi oameni au fost duşi de nas...”, a scris Codrin Ştefănescu, joi, pe Facebook.

Magistraţii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

 

Dan Barna: Judecătorii CCR au dovedit încă o dată că sunt vârful de lance al penalilor

Preşedintele USR Dan Barna a afirmat că magistraţii CCR au dovedit prin decizia de a respinse proiectele PNL-USR şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei, că sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească”.

„Decizia CCR de astăzi (joi - n.r.) vine în flagrantă contradicţie cu voinţa românilor, aşa cum a fost ea exprimată la referendumul din 26 mai. USR va lupta în continuare, la nivel parlamentar, atât pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât şi pentru adoptarea iniţiativei civice Fără Penali în Funcţii Publice, care a strâns semnăturile a peste un milion de români, şi care a fost deja declarată constituţională”, a transmis USR, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Liderul USR Dan Barna a spus că decizia CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români la referendumul din 26 mai.

„Actualii judecători ai Curţii Constituţionale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portiţa de a-şi acorda amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituţia astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai şi să scriem explicit interdicţia de amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români şi arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcţionarea statului de drept şi a democraţiei, o reformare a CCR şi o depolitizare a acestei instituţii”, a declarat Dan Barna, potrivit sursei citate.

Raluca Turcan: Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan cataloghează drept „ciudată” decizia CCR prin care a respins iniţiativele legislative ale Opoziţiei şi PSD-ALDE de revizuire a Constituţiei, precizând că pare să fie o hotărâre în favoarea infractorilor.

„Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câştig de cauză. PNL nu renunţă să transpună votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Aşteptăm motivarea CCR şi redepunem la Parlament proiectul fără aspectele criticate de CCR”, a scris Raluca Turcan, joi, pe Facebook.

Liderul deputaţilor PNL a adăugat că este necesară o dezbatere în societatea românească în vederea reorganizării şi funcţionării Curţii Constituţionale.

„Şi, nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă în societate pe reorganizarea funcţionării CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenţei acesteia, a procedurii de numire a judecătorilor şi a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituţie aptă să-şi îndeplinească rolul său constituţional în favoarea tuturor românilor”, a conchis Turcan.

Orban: Decizia CCR poate fi interpretată de cei care comit fapte de corupţie ca un cadou nesperat

Ludovic Orban a declarat că decizia CCR este surprinzătoare şi poate fi interpretată de cei obişnuiţi să comită fapte de corupţie drept un cadou nesperat. Preşedintele PNL a precizat că în prezent Constituţia nu prevede dreptul fundamental de a fi graţiat sau amnistiat.

„Decizia CCR privind respingerea iniţiativei legislative de revizuire a Constituţiei depuse de PNL alături de partenerii din opoziţie este surprinzătoare în condiţiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie la referendumul de pe 26 mai. Decizia de astăzi (joi - n.r.) este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituţională a validat referendumul pe justiţie. Pe cale de consecinţă, este inexplicabil că judecătorii Curţii au decis să respingă proiectul de revizuire a Constituţiei iniţiat de PNL alături de partenerii din opoziţie, în condiţiile în care acesta a transpus întocmai întrebările formulate la referendum. La ora actuală, Constituţia României nu prevede dreptul fundamental de a fi graţiat şi amnistiat”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Liderul liberal a reamitit de o decizie a CCR din 2012 care prevede că nu pot fi adoptate prevederi legale contrare voinţei cetăţenilor.

„Mai mult, decizia CCR poate fi interpretată de cei care sunt obişnuiţi să comită fapte de corupţie drept un cadou nesperat. Avertizez PSD-ALDE să nu încerce să profite în mod politicianist de decizia Curţii şi să înceteze să acţioneze împotriva voinţei cetăţenilor, aşa cum se prefigurează; în caz contrar, românii îi vor sancţiona aspru la alegerile de peste câteva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgică după scorul de la alegerile europarlamentare. Reamintesc şi faptul că în urma Deciziei CCR nr. 682/2012 nu pot fi adoptate prevederi legale care sa fie contrare voinţei cetăţenilor”, a mai explicat Orban.

El a mai spus că liberalii sunt de părere că voinţa românilor este literă de lege, exprimată la referendumul din 26 mai, precizând că PNL se va asigura că această voinţă va fi transpusă legislativ.

„PNL consideră că voinţa românilor este literă de lege şi votul covârşitor de la referendumul pe justiţie nu poate fi ignorat. Românii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai în favoarea interzicerii amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi în favoarea interzicerii ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei şi a extinderii dreptului de a ataca ordonanţele direct la CCR. Prin urmare, PNL se va asigura că voinţa cetăţenilor exprimată la referendumul de pe 26 mai va fi transpusă în lege astfel încât hoţii nu vor mai ajunge în fruntea statului şi cei care vor fura vor fi pedepsiţi”, a conchis Ludovic Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici