Procesul lui Dan Voiculescu cu CNSAS, suspendat

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, suspendarea procesului dintre Dan Voiculescu şi CNSAS şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională, admiţând o excepţie invocată de avocatul acestuia.

99 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Dan Voiculescu cu CNSAS, suspendat

Procesul lui Dan Voiculescu cu CNSAS, suspendat (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul lui Dan Voiculescu, Călin Andrei Zamfirescu, a susţinut în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti, în urmă cu două zile, că articolul 34 din Hotărârea de Guvern 24/2008 privind funcţionarea provizorie a CNSAS intră în contradicţie cu articolele 21, 24, 53, 124 şi 126 din Constituţie care stabilesc o serie de drepturi fundamentale - cum ar fi dreptul la un proces echitabil, egalitatea justiţiei sau interzicerea înfiinţării de instanţe extraordinare - şi a cerut suspendarea pocesului şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru controlul legalităţii.

Marţi, în sala de judecată, instanţa a decis ca după aplicarea articolului 34 din Ordonanţa de Urgenţă privind funcţionarea temporară a CNSAS să continue judecata dosarului, moment în care avocatul lui Dan Voiculescu a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 34, referitor la faptul că genul acesta de cauze să fie soluţionate de Secţia de contencios administrativ a Tribunalul Bucureşti.

Potrivit modificărilor legislative ca urmare a constatării neconstituţionalităţii Legii privind Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor (CNSAS), doar Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti poate judeca cererile privind verdictele de colaborator al fostei Securităţi. Anterior schimbării cadrului normativ verdictele erau confirmate de secţiile civile ale instanţelor curţilor de apel.

Este a doua oară când în procesul lui Voiculescu cu CNSAS se ridică excepţii de neconstituţionalitate a legii, prima dată admiţându-se de către Curtea Constituţională.

Dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la tribunal după ce Curtea de Apel Bucureşti a trimis contestaţia politicianului în urma constatării ca neconstituţională a Legii 187/1999 privind funcţionarea CNSAS.

În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Acesta a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti - în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a CNSAS -, dosarul fiind trimis Curţii Constituţionale.

În 31 ianuarie, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate, că legea în baza căreia CNSAS funcţiona este neconstituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici