Profesorii ameninţă cu proteste

Profesorii ameninţă cu proteste din luna mai, nemulţumiţi de perspectiva ca Guvernul să amâne aplicarea legii de majorare a salariilor până la sfârşitul anului, considerând un dispreţ faptul că nu au fost consultaţi înainte ca Executivul să ia această hotărâre.

15 afișări
Imaginea articolului Profesorii ameninţă cu proteste

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul a luat în calcul amânarea până la 31 decembrie a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, de o treime din creşterea de 28% decisă de fostul Cabinet, interval în care se estimează că va fi aprobată legea de salarizare unică în sectorul bugetar.

"Problema majorării salariilor în educaţie va fi reglementată în acest interval prin legea de salarizare unică în sectorul bugetar", au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, referindu-se la informaţiile potrivit cărora Guvernul a amânat până la 31 decembrie intrarea în vigoare a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, că această decizie reprezintă " un dispreţ total faţă de partenerii de dialog".

Liderul FSLI consideră că Guvernul ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu sindicatele din educaţie, întâlnire pe care federaţiile din învăţământ au cerut-o premierului Emil Boc în urmă cu o lună.

"Această decizie este un abuz cras făcut de un jurist care se pretinde şi profesor universitar şi care îşi permite să dea o lege care încalcă cele mai elementare norme de drept. Este lipsit de respect şi bun simţ", a precizat Aurel Cornea.

Preşedintele FSLI a mai spus că ia în calcul ca federaţia pe care o conduce să se retragă de la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, care se desfăşoară în această perioadă pe tema contractelor colective.

De asemenea, Aurel Cornea a mai arătat că la întâlnirea care va avea loc între preşedintele Traian Băsescu şi federaţiile din educaţie, în data de 13 aprilie, reprezentanţii cadrelor didactice vor dori "să pună lucrurile la punct", să rezolve, "dacă este posibil", şi problemele legate de salarizare, dar mai ales problemele legate de descentralizarea în învăţământ.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a calificat drept "o mare porcărie" perspectiva amânării creşterii salariilor.

"Până acum, premierul Emil Boc a luat în braţe criza, acum ia FMI-ul, ca să justifice deciziile pe care le ia. Noi am avertizat încă de la început că în afară de condiţiile draconice impuse de FMI, care au distrus câteva ţări şi vor distruge şi România, pe baza acestui acord, Guvernul ia măsuri împotriva salariaţilor ţării, care înfometează întreaga populaţie a României", a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, Isvoranu.

Liderul Federaţiei Sipru Haret este de părere că " mai mult ca sigur" populaţia României, şi cu sindicate şi fără, va ieşi în stradă.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, consideră "incredibilă" o astfel de decizie a Guvernului, subliniind că dialogul social nu există în România.

Liderul "Alma Mater" a mai precizat că este alături de studenţii care vor protesta, joi, în mai multe centre universitare, considerând că aceştia au dreptate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici