Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China, pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea fi transferat în România

Clujeanul Marius Balo, condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea fi transferat în România înainte de finalul anului.

1827 afișări
Imaginea articolului Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China, pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea fi transferat în România

Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China, pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea fi transferat în România

Potrivit unui comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo transmis joi, după ce Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentinţa definitivă şi mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiţiei din China, cu solicitarea de a se comunica dacă autorităţile competente apreciază că sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea consimţământului la transferare.

Apărătorul ales al lui Marius Balo, avocatul Eugen Constantin Iordăchescu, şi-a reînnoit apelul pentru ca noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi directorul Direcţiei Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerul Justiţiei, Viviana Onacă, să sprijine demersurile prin care cetăţeanul român să fie transferat înapoi acasă pentru executarea restului de pedeapsă.

„Raportat la faptul că documentele au fost înaintate către Ministerul Justiţiei din Republica Populară Chineză la data de 30 octombrie, precum şi la condiţiile deosebit de grele de detenţie, vă solicităm respectuos să ne sprijiniţi în continuare în vederea urgentării procedurii de transfer”, se arată în adresa trimisă de casa de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo.

Pentru ca acest transfer să fie posibil, Marius Balo a trebuit să plătească statului chinez şi o amendă penală în valoare de peste 60.000 de lei, motiv pentru care singura sa rudă din România, unchiul Ion Felecan, a fost nevoit să vândă apartamentul familiei.

„În anii care au trecut deja de la condamnare şi până astăzi, Marius Balo a fost deţinut constant în condiţii inumane: fără contact cu persoane care să vorbească limba română, obligat să lucreze cel puţin 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a-şi câştiga dreptul la hrană, şi fără căldură sau apă caldă. <Dezindividualizaţi, dezbrăcaţi de orice drept, sclavii roboţi trudesc zi / lumină în întunericul închisorilor comuniste, la perpetuarea demonică a celui mai grotesc şi celui mai extins construct de tortură sistematică întâlnit vreodată în istoria omenirii. […] Am trecut prin umilinţe şi torturi de care mă doare să îmi amintesc; Dumnezeu, însă, mi-a fost alături>”, spunea Marius Balo într-una din rarele conversaţii telefonice pe care i s-a permis să le aibă cu unchiul său, potrivit comunicatului.

„În ciuda coşmarului pe care Marius Balo îl trăieşte zilnic, procedurile de transfer în România trenează de ani întregi: apărătorii săi au trimis adrese şi memorii către Ministerul Justiţiei pe tot parcursul anilor 2017, 2018 şi 2019. Fiecare zi pe care Marius Balo o petrece într-un penitenciar din China, fără a-i fi respectate drepturi fundamentale ale omului, atât cele recunoscute în convenţiile internaţionale, cât şi cele garantate prin Constituţia României, reprezintă un eşec al statului român de a-şi apăra propriii cetăţeni pe plan internaţional”, conchide Eugen Constantin Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Acum, susţine casa de avocatură, Marius Balo ar putea ajunge acasă înainte de finalul anului.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferinţă de presă că Balo, profesor universitar şi antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China unde este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, explica avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cuşcă de 16 m pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele <cu lacrimi în ochi> în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

„În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat în iulie „impotenţa” instituţiilor statului român şi „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetăţean român aflat într-o stare dificilă.

„Miniştrii Tudorel Toader şi Teodor Melecşcaunu nu a făcut nimic în apărarea intereselor unui concetăţean. Memoriu adresat preşedintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuţiilor recente la Ministerul Justiţiei, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în ţară şi să îşi execute pedeapsa în ţară, pentru că este dreptul lui”, menţiona Eugen Iordăchescu.

În octombrie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei spuneau că vot depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Instanţa din Cluj a recunoscut pedeapsa aplicată de cea din China, astfel că bărbatul ar putea fi adus în ţară.

Taguri:
marius balo,
stare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici