Programul de fertilizare in vitro este gratuit. Centrele care percep co-plată pot fi excluse

Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer demarat de Ministerul Sănătăţii , în premieră din 1 iunie, este gratuit, unităţile sanitare publice sau private admise în acest proiect riscă excluderea dacă percep co-plată de la pacienţi pentru derularea procedurilor, informează conducerea MS.

1454 afișări
Imaginea articolului Programul de fertilizare in vitro este gratuit. Centrele care percep co-plată pot fi excluse

Programul de fertilizare in vitro este gratuit. Centrele care percep co-plată pot fi excluse (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii atenţionează că, în conformitate cu articolul 5 din Ordin ministrului Sănătăţii 765/2011, procedurile de fertilizare in vitro, reprezentând procedurile de prelevare a ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltare a spermei şi procesarea acesteia, inseminare a ovocitelor, transferul embrionar şi monitorizarea evoluţiei cazului până în săptămâna a 13-a de sarcină inclusiv, sunt gratuite, fiind achitate de către Ministerul Sănătăţii din fondurile alocate programului, arată un comunicat de marţi al MS, remis agenţiei MEDIAFAX.

"Am primit mai multe sesizări din partea cuplurilor care au început să depună dosarele medicale pentru a putea accesa programul. Acestea semnalează perceperea de către unele centre medicale a unor taxe suplimentare pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro. Am cerut să fie analizate toate aceste sesizări şi, dacă se dovedeşte că unităţile percep taxe, nejustificat, acestea vor fi sancţionate şi MS le va exclude de la derularea programului", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Începând cu 1 iunie 2011, în premieră, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în cadrul căruia se asigură, gratuit, fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.

Conform articolul 7, litera e, al Ordinului ministrului Sănătăţii 765/2011, "unităţile sanitare implicate în program au obligaţia de a prezenta o declaraţie pe propria răspundere privind neperceperea, de la cuplurile incluse în subprogramul FIV/ET, a coplăţii pentru activităţile specifice", a precizat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici