Programul român al mediatorilor sanitari pentru romi, un succes ameninţat

Programul român al "mediatorilor sanitari", care facilitează accesul la îngrijire medicală pentru populaţia romă, apreciat ca un succes şi replicat în alte ţări, este ameninţat în prezent de lipsa de interes a primarilor şi absenţa politicilor concertate.

769 afișări
Imaginea articolului Programul român al mediatorilor sanitari pentru romi, un succes ameninţat

Programul român al mediatorilor sanitari pentru romi, un succes ameninţat (Imagine: Shutterstock)

Este o poveste pozitivă care a început în 1999 graţie organizaţiei neguvernamentale române Romani Criss.

Constatând probleme grave în accesul la sănătate al romilor - atitudine dispreţuitoare a medicilor, segregarea şi discriminarea în anumite spitale, lipsa asigurărilor de sănătate, reticenţa romilor de a se trata preventiv - Romani Criss a decis să formeze "mediatori sanitari" care să facă legătura între mediul medical şi comunitate.

Cu ajutorul unei asociaţii franceze, Comitetul catolic împotriva foamei şi pentru dezvoltare, organizaţia a format mai ales femei de etnie romă pentru acest proiect, oferindu-le astfel şi un loc de muncă.

Ministerul Sănătăţii, entuziasmat, a adoptat proiectul şi l-a extins la nivel naţional. În 2008, peste 620 de mediatori sanitari angajaţi de stat munceau în România.

"Ei sau ele i-au ajutat pe romi mai ales să aibă acces la o asigurare medicală. Astăzi sunt din ce în ce mai mulţi romi care au un medic de familie iar numărul copiilor vaccinaţi a crescut", a explicat pentru AFP Simona Barbu care coordonează proiectele de sănătate pentru Romani Criss.

Însă în 2008, descentralizarea sistemului a dat o lovitură grea acestui program.

"O parte dintre primari nu au reînnoit contractele, fie pentru că nu sunt interesaţi, fie pentru că unii nu vor romi printre angajaţii lor, fie pentru că vor să îşi angajeze apropiaţii", a explicat Barbu.

Unii mediatori au primit alte atribuţii şi nu mai au timp să meargă în mijlocul comunităţilor.

Chiar dacă ministerul continuă să asigure plata salariilor, nu a existat o politică activă pentru a încuraja autorităţile locale să dezvolte reţeaua.

Iar astăzi, acest proiect care s-a răspândit în Bulgaria, Serbia şi Macedonia, mai numără doar 300 de mediatori.

Cu toate acestea, el figurează în Strategia 2011-2020 a guvernului român pentru ameliorarea situaţiei sociale a romilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici