Proiect de plafon la prescrierea compensatelor

Medicul de familie va avea la dispoziţie o sumă pentru prescrierea de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, altele decât cele din programele naţionale de sănătate, potrivit proiectului privind acordarea asistenţei medicale în 2009 aflat în dezbatere publică.

26 afișări
Imaginea articolului Proiect de plafon la prescrierea compensatelor

Proiect de plafon la prescrierea compensatelor (Imagine: Mediafax Foto)

Un astfel de sistem a existat şi în urmă cu patru ani, când medicul avea plafon la prescrierea de compensate, după care plafonul a fost trecut la farmacii, a explicat un medic de familie bucureştean.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru 2009 sumele pe care medicul de familie le va avea la dispoziţie se stabilesc de către Casele de asigurări de sănătate în raport cu costul mediu pe asigurat, pe grupe de vârstă pentru prescriere de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, altele decât cele din programele naţionale de sănătate.

Sumele aflate la dispoziţia fiecărui medic de familie pentru prescriere de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu sunt prevăzute pentru un an şi se repartizează pe trimestre şi luni.

Semestrial, Casele de asigurări de sănătate analizează prescrierea de medicamente pe baza unor criterii stabilite prin norme. Ca urmare a aplicării criteriilor se stabilesc sumele care se constituie în venit al cabinetului medical din sumele rămase neutilizate la sfârşitul fiecărui semestru. Eventualele depăşiri înregistrate la sumele aflate la dispoziţia fiecărui medic de familie pentru prescriere de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se recuperează din venitul cabinetului şi reîntregesc fondul aferent medicamentelor, se arată în proiectul de act normativ.

Casele de asigurări de sănătate sunt obligate ca, la începutul fiecărei luni, să aducă la cunoştinţa fiecărui medic de familie cu care se află în relaţie contractuală nivelul consumului din sumele aflate la dispoziţia acestora.

În proiectul de acordare a asistenţei medicale au fost introduse penalităţi graduale ce se vor aplica furnizorilor din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuală cu Casele de asigurări de sănătate în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale. Astfel, penalităţile pot fi rezilierea contractului şi diminuarea valorii minime garantate a punctului per capita pentru luna în care s-au înregistrat nereguli, cu 10 la sută la prima abatere, 15 la sută la a doua şi 20 la sută la a treia. Pentru nerespectarea anumitor obligaţii, contractul se reziliază de la prima constatare.


Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici