Proprietarii au preaviz 15 zile pentru intervenţii din locuinţele lor la spaţiile comune

Senatorii au adoptat, luni, o iniţiavă legislativă prin care se prelungeşte de la 5 la 15 zile preavizul care trebuie dat de către asociaţia de proprietari proprietarului unei locuinţe pentru a accepta accesul în apartamentul său pentru eventuale reparaţii la elementele din proprietatea comună.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Proprietarii au preaviz 15 zile pentru intervenţii din locuinţele lor la spaţiile comune

Proprietarii au preaviz 15 zile pentru intervenţii din locuinţele lor la spaţiile comune (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Cătălina Filip)

Plenul Senatului a adoptat, cu amendamentele propuse de Comisia pentru administraţie, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Astfel, cu un preaviz de până la 15 zile, proprietarul ar urma să fie obligat să accepte accesul în apartamentul său sau în spaţiul său unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună şi nu cea individuală, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.

Potrivit membrilor comisiei sesizate în fond, extinderea termenului de preaviz, pentru accesul în apartamentul proprietate personală al unui delegat al asociaţiei, de la 5 la 15 zile, a fost făcută deoarece termenul de cinci zile a fost considerat prea scurt pentru a putea informa proprietarul asupra necesităţii de a interveni din locuinţa sa la elementele aparţinând proprietăţii comune.

Propunerea legislativă mai prevede ca fiecare administrator de imobil să afişeze, într-un loc vizibil, la avizierul asociaţiei de proprietari, atestatul doveditor al calităţii de administrator.

Iniţiativa legislativă, care îi are ca iniţiatori pe senatorii Emilian Frâncu, Paul Ichim, Vasile Nedelcu, Marius Nicoară, Mario Oprea şi Cornel Popa, a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 76 de voturi "pentru", patru voturi "împotrivă" şi două "abţineri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici