- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.10.2013, 19:25)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propunerea CE care garantează cetăţenilor UE dreptul la avocat în procedurile penale, adoptată
Propunerea Comisiei Europene ce garantează cetăţenilor UE dreptul de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale, precum şi posibilitatea acestora de a comunica, în cazul arestării, cu familia a fost adoptată luni, statele membre având la dispoziţie trei ani să o includă în legislaţie.
Urmărește
322 afișări
Propunerea CE care garantează cetăţenilor UE dreptul la avocat în procedurile penale, adoptată (Imagine: Shutterstock)
"Propunerea Comisiei Europene care garantează dreptul tuturor cetăţenilor din UE de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale a fost adoptată în mod oficial, după primirea aprobării Consiliului de Miniştri. Aceasta a urmat votului Parlamentului European din 10 septembrie prin care a fost aprobată directiva respectivă", se arată într-un comunicat de luni al Comisiei Europene (CE).
În practică, precizează CE, adoptarea propunerii înseamnă că tuturor persoanelor suspectate, indiferent de locul în care se află pe teritoriul UE, le va fi garantat dreptul de a fi asistate de un avocat încă din etapele iniţiale ale procedurii şi până la încheierea acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Departamentul de Stat al SUA urmărește cu îngrijorare alegerile din România și trage un semnal de alarmă cu privire la documentele CSAT declasificate. Matthew Miller: „România nu trebuie să stea departe de alianțele occidentale”
-
Vremea se strică în toată ţara. Prognoza meteo: lapoviţă, ninsori şi polei în următoarele zile
-
Tratatul de apărare între Coreea de Nord şi Rusia a intrat în vigoare
-
Prima vizită a lui Lavrov într-o ţară UE după doi ani. Blinken nu se va întâlni cu el
Tot potrivit noilor norme, dacă o persoană suspectată este arestată, aceasta are garantat dreptul de a putea să comunice cu familia sa.
În cazul în care cetăţenii suspectaţi se află în afara ţării lor de origine, ei vor beneficia de dreptul de a lua legătura cu consulatul ţării din care provin, mai precizează CE.
"Această lege reprezintă atât o victorie pentru justiţie, cât şi o victorie pentru drepturile cetăţenilor în Uniunea Europeană. Aceasta este a treia propunere din partea Comisiei Europene privind garantarea drepturilor la un proces echitabil pentru toţi cetăţenii, din întreaga UE, indiferent dacă se află în ţara lor de origine sau în străinătate. Ne respectăm astfel promisiunea de a consolida drepturile cetăţenilor peste tot în Europa. (...) Mingea este acum în terenul statelor membre care nu trebuie să piardă timp, ci să pună cât mai curând în aplicare această lege în sistemele lor naţionale, în beneficiul tuturor cetăţenilor noştri", a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie.
După adoptarea propunerii, legea va fi publicată peste câteva săptămâni în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea trei ani la dispoziţie pentru punerea în aplicare a acesteia în legislaţia naţională.
Odată intrată în vigoare, noua lege se va aplica în cadrul unui număr de aproximativ opt milioane de proceduri penale în fiecare an, în toate cele 28 de state membre ale UE, potrivit Comisiei.
Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat este a treia dintr-o serie de propuneri care au fost deja adoptate, prin aceasta garantându-se drepturile minime la un proces echitabil în întreaga Uniune Europeană. Celelalte directive sunt cea privind dreptul la traducere şi interpretare, adoptată în 2010, şi cea privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, adoptată în 2012.
Comisia este decisă să urmeze în continuare această foaie de parcurs, propunând un alt set de drepturi la un proces echitabil pentru cetăţeni, preconizat să fie publicat în această toamnă, se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă 'freezing rain' pentru mâine, în Capitală. Bucureștenii sunt sfătuiți să se adăpostească, potrivit meteorologilor weather.com
CANCAN.RO
Zodia care își va schimba radical viața până pe 21 decembrie 2024, potrivit faimoasei Neti Sandu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe