Protest al poliţiştilor de penitenciare: vor refuza munca suplimentară

Peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă toate unităţile din Poliţia Penitenciară din ţară participă miercuri la un protest prin refuz de muncă suplimentară începând cu ora 06.30.

313 afișări
Imaginea articolului Protest al poliţiştilor de penitenciare: vor refuza munca suplimentară

Protest al poliţiştilor de penitenciare: vor refuza munca suplimentară

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare SNPP afiliat la Federaţia PUBLISIND şi Blocul Naţional Sindical, a declanşat din 28 mai 2023 adunarea de semnături pentru blocarea activităţilor din Poliţia Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pentru ziua de miercuri, începând cu ora 06.30.

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND (Penitenciarele Satu-Mare, Iaşi, Pelendava, Brăila şi Mărgineni), Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar FSSP şi Federaţia Poliţiştilor de Penitenciare FPP declanşează, de asemenea, blocarea activităţilor din Poliţia Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară miercuri, începând cu ora 06.30.

Organizaţiile sindicale care participă la acţiunea de protest de miercuri totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă toate unităţile din Poliţia Penitenciară.

„În cadrul unei reacţii comune la dispreţul cu care guvernanţii tratează poliţiştii de penitenciare, organizaţiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări: acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017, aplicarea legii pensiilor militare fărp modificări, actualizarea şi indexarea pensiilor militare, plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări, plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări, plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări, deblocarea posturilor vacante”, transmit sindicaliştii din penitenciare.

Numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea, spun sindicaliştii din penitenciare, Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare „ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”.

„Acţiunea de miercuri va demonstra că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că salariaţii acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar şi pe termen scurt în special în sectorul operativ. Personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unităţi. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deţinuţilor nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc). Acţiunea va fi menţinută pe durata a cel puţin 4 ore. Decizia de reluare a activităţilor sau de menţinere a refuzurilor de muncă suplimentară aparţine sindicatelor organizatoare şi va reprezenta voinţa membrilor de sindicat semnatari. Acţiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanţi precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile”, mai arată sindicatul.

Potrivit sindicaliştilor din penitenciare, în luna iunie va creşte blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările lor vor fi ignorate, acţiunea urmând să fie susţinută cu mitinguri în faţa unităţilor Poliţiei Penitenciare.

„Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare, precum şi pentru alte misiuni”, potrivit sursei citate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici