PROTEST în faţa Guvernului: Sute de foşti militari sunt nemulţumiţi de noul mod de calcul al pensiilor şi anunţă că vor reveni în ianuarie

Cei peste 200 de pensionari militari care au pichetat, luni, sediul Guvernului pentru a cere majorarea salariului minim şi pentru a contesta ordonanţa care a modificat baza de calcul pentru pensiile militare au încheiat protestele după trei ore, ameninţând că revin în stradă în 24 ianuarie.

4539 afișări
Imaginea articolului PROTEST în faţa Guvernului: Sute de foşti militari sunt nemulţumiţi de noul mod de calcul al pensiilor şi anunţă că vor reveni în ianuarie

Câteva sute de foşti militari protestează în faţa Guvernului

Protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a adunat peste 200 de pensionari în Piaţa Victoriei, aceştia solicitând retragerea ordonanţei de urgenţă prin care se modifică baza de calcul pentru pensiile militare, document care, în opinia lor, va duce la scăderea pensiilor, deşi guvernanţii au dat asigurări că ordonaţa doar va elimina unele anomalii din sistem.

Ordonanţa de urgenţă contestată de aceştia nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Practic, noua formulă de calcul ar pleca de la o bază de 65 la sută din salariu, la care se va adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85 la sută. În vechea formulă, calculul pensiei pornea de la 80 la sută din venit, ajungând în unele cazuri la 130 la sută din salariu.

"Guvernul şi-a pierdut orice urmă de legitimare deoarece a fost legitimat prin vot cu o condiţie: să nu se atingă de legile şi de măsurile adoptate de vechiul Guvern, măsuri şi legi pentru care am luptat cinci ani de zile şi care au fost adoptate anul acesta. Ori într-o lună de zile au reuşit să distrugă tot. Am ieşit în stradă pentru a cere ca Legea salarizării unitare să intre în Parlament pe 1 februarie, începând cu data de 1 ianuarie să se aplice salariul minim pe economie, de 1.200 de lei, să se acorde în ianuarie a 13-a pensie pentru pensionarii săraci şi să se reintroducă coşul zilnic în recalcularea pensiilor civile. În privinţa penmsiilor militare, să se retragă ordonanţa strecurată de urgenţă ca articol în altă ordonanţă şi care distruge legea pensiilor militare de stat pentru care am luptat şase ani de zile şi să se retragă Ordonanţa 95 din 2014 care îşi bate jos şi de revoluţionari şi de militari", a declarat liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.

Acesta a mai spus că oamenii vor să îi amintească actualului guvern că societatea civilă există.

"Suntem noi şi suntem organizaţi, adică cei care prin Constituţie nu au voie să facă politică: militari, poliţişti, preoţi, profesori, funcţionari publici, sindicate. Am venit să explicăm acestui Guvern că roulul lui este de a asigura bunăstarea unei naţiuni. Nu este în stare, să plece. Le acordăm un scurt termen de gândire, întrucât sunt oameni care habar nu au care este realitatea în România, fiind aduşi de afară ca simpli funcţionari, şi acest termen încetează la 24 ianuarie, când dacă măsurile pe care le solicităm noi nu sunt luate, nu vom ieşi în stradă cu delegaţii, vom ieşi toţi, toţi cei care asigurăm masa de vot în alegeri şi care ne-am săturat să fim prostiţi cu promisiuni care sunt făcute numai atunci când este nevoie de votul nostru. Suntem opameni vii şi avem o singură viaţă pe care vrem să o trăim acum", a spus Mircea Dogaru.

Protestatarii au venit cu steaguri şi bannere inscripţionate cu: "Nu loviţi în noi să vă îmbuibaţi voi", "La Revoluţie s-a strigat: armata e cu noi, acum armata e la gunoi", "Ca să vă îmbuibaţi voi, tăiaţi de la noi", "Generoşi cu voi, în mormânt cu noi?", "Cioloş = Boc, Iohannis = Băsescu" şi au scandat: "Afară, afară cu javrele din ţară", "Jos Guvernul" şi "Demisia".

Protestul reprezentanţilor Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) din faţa Guvernului s-a încheiat în jurul ore 13.00, cu refuzul acestora de a se duce la discuţii la Casa Naţională de Pensii, unde îi aştepta o comisie.

"Doamna ministru a Muncii (Ana Costea - n.r.) ne-a invitat să negociem pe strada Latină, numărul 8, noi fiind în faţa Guvernului. Mă duc oricând cu plăcere la un coniac cu dânsa (...), dar de bun simţ era să fie aici, să nu-i fie frică. Nu mergem în altă parte pentru că nu putem fi cumpăraţi, deci ori negociază cu toţi, ori nu negociază cu nimeni. În această situaţie, am înregistrat solicitările noastre către domnul Cioloş, către Guvern şi am dat termenul limită de 24 ianuarie pentru rezolvare", a declarat liderul SCMD.

Protestatarii au lăsat la Guvern lista solicitărilor lor.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, iar protestul se declară a fi inspirat de cel al oierilor.

Lista solicitărilor elaborate de protestatari pentru a fi depuse la Guvern se referă, în principal, la anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015, privind regimul pensiilor militare de stat. Protestatarii susţin că acesta modifică în mod neconstituţional Legea 223/2015 şi că ''plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care să prevadă ca venit total brut, căruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectivă impozitării''.

Totodată, protestatarii doresc trimiterea la 1 februarie 2016 a Proiectului Legii unice a salarizarii către Parlament, spre dezbatere şi adoptare, dar şi acordarea, de la 1 ianuarie, a salariului minim pe economie de 1200 lei.

Pe lista revendicărilor se mai află acordarea în luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime şi amendarea Legii 263/2010 în sensul luării în calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie şi a necesităţilor "coşului zilnic". Sindicaliştii mai doresc ''eliminarea aprecierilor insultătoare la adresa revoluţionarilor, militarilor şi poliţistilor din OUG nr 95/2014, reiterarea principiilor din Legea Recunoştinţei, renunţarea la aberanta categorie inventată a persoanelor cu rol determinant şi extinderea plăţii indemnizaţiilor de la 2800 de persoane la 6.000 persoane, conform Legii 341/2004, în procentajul legal stabilit''.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru, iar protestul se declară a fi inspirat de cel al oierilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici