Proteste ale pensionarilor militari în toată ţara - FOTO

Câteva mii de pensionari militari au protestat, luni, în mai multe oraşe din ţară faţă de decizia de recalculare a pensiilor, cerând să se respecte Constituţia, care stipulează că o lege nu poate dispune decât pentru viitor.

213 afișări
Imaginea articolului Proteste ale pensionarilor militari în toată ţara - FOTO

Proteste ale pensionarilor militari în toată ţara (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Peste 2.500 de pensionari militari au protestat în Bucureşti

Peste 2.500 de protestatari, precedaţi de o fanfară şi purtând cu drapele, pancarte, dar şi cu o mască înfăţişând un cap de mort au traverstat, luni, Bucureştiul pe traseul Piaţa George Enescu, Calea Victoriei, Bulevardul Naţiunile Unite, Libertăţii, Calea 13 septembrie, şoseaua Panduri, strada Doctor Reiner, punctul final al marşului fiind platoul din faţa Academiei Militare unde s-au oprit şi au scandat diverse sloganuri împotriva puterii, timp de o oră.

Delegaţii ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere au depus proteste la MAI, SRI, MApN şi la Cotroceni. De asemenea, un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor a depus un protest la Guvern.

La trecerea prin faţa MAI, protestatarii au huiduit şi au cerut demisia ministrului Traian Igaş, scandând sloganuri împotriva acestuia: "Igaş, nu uita, a trecut vremea ta", "Igaş tâmplarul, ne-a adus amarul".

Ei şi-au continuat apoi traseul pe Calea Victoriei oprindu-se pentru câteva minutre în faţa Cercului Militar, unde a fost intonat imnul naţional.

Protestatarii au continuat marşul cerând demisia preşedintelui şi a Guvernului. "Unitate", "Români , veniţi cu noi", "Jos dictatorul", Jos tiranul", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică", "Ruşine" au scandat ei pe tot traseul.

Protestatarii au depus de asemenea un manifest la SRI şi apoi, la MApN, unde au cerut demisia lui Gabriel oprea.

Manifestanţii au promis, aşa cum de altfel este scris în în manifestul depus la instituţii, că se vor reîntâlni la 1 martie, când plănuiesc o nouă acţiune în cazul în care solicitările lor nu vor fi soluţionate.

Mitingul s-a încheiat cu câteva minute înainte de ora stabilită şi s-a desfăşurat fără incidente.

Peste 200 de pensionari militari din Craiova au protestat faţă de decizia de recalculare a pensiilor

În momentul depunerii coroanelor de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, pensionarii militari au început să-i huiduie pe reprezentanţii insitituţiilor publice şi pe parlamentari, membri ai PDL.

Pe parcursul manifestărilor, pensionarii militari au purtat pancarte cu mesajele: "Nu umiliţi Armata", "Cuza ne-a unit, voi ne-aţi învrăjbit", ei scandând "Unitate" în momentul în care reprezentanţii Poliţiei Judeţene Dolj, ai STS şi ai SRI au depus jerbe de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

În momentul în care conducerea Garnizoanei Craiova a depus jerba de flori, rezerviştii militari au strigat "Şi noi am fost ca voi", iar în timp ce reprezentanţii organizaţiei Dolj a PRM au mers la statuia domnitorului, pensionarii au scandat "Trăiască România Mare!"

După depunerea de coroane de flori, în momentul în care s-a cântat Hora Unirii, reprezentanţii PDL din instituţiile publice şi ai Primăriei Craiova au fost nevoiţi să joace singuri, întrucât membrii partidelor politice de opoziţie, conducerea Consiliului Judeţean Dolj, parlamentari PSD, s-au prins în hora cadrelor militare în retragere şi în rezervă, care se desfăşura la câteva zeci de metri mai departe.

Ceremonialul manifestărilor de 24 Ianuarie s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare şi a fanfarei militare.

Peste 150 de pensionari au protestat în faţa sediului Prefecturii Deva

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa sediului Prefecturii Hunedoara din Deva, şi scandează "Hoţii "şi "Jos Guvernul".

Potrivit preşedintelui Sindicatului Cadrelor Militare - filiala 1 Deva, colonelul în rezervă Alexandru Sturza, protestul face parte dintr-o serie de alte proteste care vor continua săptămânile următoare.

"Am cerut demisia Guvernului pentru că îl considerăm incompetent, se pare că membrii acestul Guvern nu cunosc legea şi recalculează pensiile fostelor cadre militare în condiţiile în care s-a hotărât suspendarea acestei recalculări", a spus Sturza.

Acţiunea este programată până la ora 13.00, iar o delegaţie formată din cinci reprezentanţi ai protestatarilor urmând să fie primită de prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi.

Mai mult de 150 de pensionari militari protestează în Piaţa Operei din municipiul Timişoara

Militarii pensionari poartă banderole tricolore şi au pancarte pe care scrie "Cu noi s-a intrat în NATO", "Vot de blam pentru Guvernul Boc" şi "Vrem recunoştinţă şi respect".

Totodată, ei au steaguri tricolore şi steaguri NATO.

Liderul SCMD Timişoara, colonel în rezervă Constantin Marian, a spus că este "regretabil" că pensionarii militari au ajuns să protesteze tocmai de Ziua Unirii Principatelor.

"Este regretabil că am ajuns noi, foştii militari, să protestăm chiar de Ziua Unirii Principatelor. Din păcate, actuala putere ne-a umilit şi ne-a tăiat pensiile, lucru ilegal, recunoscut chiar de ei", a spus Marian.

CITEŞTE CONTINUAREA

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici