Raed Arafat: În caz de cutremur, Capitala va primi ajutor pentru intervenţii din restul ţării

Capitala va fi sprijinită, pentru intervenţii în cazul unui cutremur major, cu resurse din restul ţării, fiind vorba atât de echipamente de descarcerare şi stabilizare, cât şi de spitalele din jur, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV.

694 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: În caz de cutremur, Capitala va primi ajutor pentru intervenţii din restul ţării

Raed Arafat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

În acelaşi context, Arafat a precizat în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV că SMURD-ul va fi dedicat intervenţiilor necesare ca urmare a sesimului, iar alte urgenţe solicitate acestui serviciu vor fi preluate de Ambulanţă.

"Bucureştiul nu va fi cel care intervine pentru Bucureşti, în mare parte. În situaţia în care este un cutremur, Bucureştiul este într-o ţară pe care, din fericire, am reuşit în ultima perioadă să o pregătim uniform cu echipare, cu tot, pentru intervenţie, dacă vreau să iau, ca şi resurse pentru intervenţie, echipamente de descarcerare grea. Prin programul POR (Programul Operaţional Regional - n.r.), de exemplu, în ultimii trei ani, fiecare judeţ are un vehicul dotat complet cu echipamente pentru descarcerare grea, pentru stabilizare, structuri, intervenţie, care pot fi mobilizate. Pentru intervenţia medicală, în prima etapă, s-ar închide complet SMURD-ul, s-ar mobiliza dintr-o ţară întreagă. Ambulanţa ar înlocui SMURD-ul în judeţele respective, să nu fie inpactate", a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

În acelaşi context, dr. Arafat a subliniat şi importanţa ajutorului pe care l-ar primi Capitala de la spitalele din judeţele învecinate. "Bucureştiul va depinde foarte mult de spitalele din jur care nu sunt afectate. Chiar dacă spitalele (din Capitală - n.r.) sunt consolidate şi, din fericire, dacă fac o comparaţie cu acum mai mulţi ani, mai multe spitale au beneficiat sau sunt în curs de consolidate", a spus el, precizând că spitalele Bagdasar, Universitar şi o parte din Floreasca au fost consolidate.

Tot referitor la spitale, Raed Arafat a spus că, în caz de cutremur, o problemă ar putea fi alimentarea cu energie electrică şi apă.

"S-ar putea să am o problemă cu spitalele respective, să nu aibă curent, să nu aibă apă. În mod normal, spitalele trebuie să aibă generatoare şi rezerve de apă. Generatoare sunt. Rezerve de apă, nu pot să va răspund. Ştiu că cel puţin sunt unele care au acest lucru", a declarat secretarul de stat.

Întrebat dacă ar trebui făcută o strategie naţională privind măsurile în caz de cutremur, Raed Arafat a răspuns tranşant: "Sută la sută".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici