Rata şomajului a crescut cu 0,1% în luna octombrie

Rata şomajului a crescut cu 0,1 la sută în luna octombrie, comparativ cu luna anterioară, ajungând la patru la sută, dar este mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează, luni, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

10 afişări
Imaginea articolului Rata şomajului a crescut cu 0,1% în luna octombrie

Rata şomajului a crescut cu 0,1% în luna octombrie

La sfârşitul lunii octombrie, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de patru la sută, mai mică cu 0,1 la sută decât cea din luna octombrie a anului 2007 şi mai mare decât cea din luna septembrie a anului 2008 cu 0,1 la sută, numărul de şomeri crescând cu 11.271 de persoane, ajungând la un total de 364.183.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 108.346 au fost indemnizaţi şi 255.837 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 11.758 persoane, iar al celor neindemnizaţi a scăzut cu 487 de persoane faţă de luna septembrie.

"Creşterea uşoară a numărului de şomeri indemnizaţi, fenomen normal în perioada de reducere a activităţilor în sectoarele economice cu caracter sezonier, s-a înregistrat în aproape toate judeţele şi municipiul Bucureşti, excepţie făcând judeţele Brăila, Giurgiu şi Braşov în care s-au înregistrat scăderi mici, cu 11, 35 şi respectiv 52 de şomeri", precizează ANOFM.

Totodată, reprezentanţii ANOFM susţin că ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor rămâne în continuare ridicată (70,25 la sută), dar a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,38 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte şomajul înregistrat pe sexe, în octombrie, comparativ cu luna precedentă, atât rata şomajului masculin (3,9 la sută), cât şi rata şomajului feminin (4,1 la sută) au crescut cu 0,1 la sută.

"Se constată că faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, în anul 2007 şi 2008 rata şomajului înregistrat are valori mult diminuate, păstrând trendul uşor ascendent specific acestei perioade", precizează sursa citată.

La nivel teritorial, numărul persoanelor aflate în şomaj a crescut în 31 de judeţe, printre care Dâmboviţa (1.461 persoane), Constanţa (1.123 persoane), Hunedoara (1.100 persoane), Alba (1.041 persoane) şi Buzău (692 persoane), iar în judeţele Dolj, Covasna, Giurgiu, Iaşi şi Bucureşti a fost înregistrată o diminuare a numărului de persoane neocupate.

Judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi sunt Călăraşi (86,20 la sută), Mehedinţi (85,45 la sută), Galaţi (85,12 la sută), Vrancea (84,75 la sută), Teleorman (83,59 la sută), precum şi Bucureşti (83,50 la sută).

Potrivit ANOFM, rata şomajului a crescut în judeţele Dâmboviţa (cu 0,7 puncte procentuale), Alba (cu 0,6), Hunedoara şi Harghita (câte 0,5 puncte procentuale), Gorj, Teleorman, Olt, Buzău şi Constanţa (cu câte 0,4 puncte procentuale).

Scăderi ale ratei şomajului s-au înregistrat în şase judeţe, cele mai importante constatându-se în Covasna (cu 0,4 puncte procentuale), Giurgiu şi Dolj (cu câte 0,2 puncte procentuale), iar în opt judeţe şi în municipiul Bucureşti rata a fost constantă, comparativ cu luna anterioară.

Cel mai ridicat nivel al ratei şomajului a fost înregistrat în Mehedinţi (8,7 la sută), urmat de judeţele Vaslui (7,7 la sută), Teleorman (7,6 la sută), Dolj (7 la sută), Gorj (6,7 la sută), Covasna şi Hunedoara (6,1 la sută).

Nivelul cel mai scăzut al ratei şomajului, de 1,3 la sută a fost înregistrat în judeţul Timiş.

Potrivit ANOFM, la nivel naţional rata şomajului a crescut ca urmare a creşterii numărului de şomeri înregistraţi, acest fenomen fiind considerat "firesc pentru această perioadă a anului", când se resimt disponibilizările din activităţile cu specific preponderent sezonier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici