Războiul din Ucraina. Mai mult de jumătate dintre refugiaţi şi-ar putea găsi un loc de muncă

  • Mai mult de jumătate dintre refugiaţi şi-ar putea găsi un loc de muncă în zona euro, potrivit BCE.
  • Până la 8,3 milioane de refugiaţi ar putea părăsi Ucraina până la sfârşitul anului.
295 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina. Mai mult de jumătate dintre refugiaţi şi-ar putea găsi un loc de muncă

Războiul din Ucraina. Mai mult de jumătate dintre refugiaţi şi-ar putea găsi un loc de muncă

Mai mult de unul din doi refugiaţi ucraineni care intră în zona euro ar putea fi angajaţi în această zonă, ceea ce ar "atenua uşor" deficitul de forţă de muncă, a declarat luni Banca Centrală Europeană, conform Le Figaro.

Pe baza valurilor anterioare de refugiaţi şi adaptat la contextul actual, BCE prevede "o rată de activitate pe termen mediu între 25% şi 55% pentru refugiaţii" din Ucraina aflaţi la vârsta activă, potrivit unui material publicat în buletinul lunar al instituţiei.

Pentru a accelera integrarea refugiaţilor ucraineni, UE le-a acordat acestora dreptul de a avea acces pe piaţa muncii. Creşterea rezultată a ofertei de forţă de muncă "ar putea atenua uşor presiunea asupra pieţei muncii din zona euro", unde "cererea de forţă de muncă este în prezent susţinută" şi "deficitul de competenţe se agravează".

Multe ţări europene, inclusiv Germania, cea mai mare economie din zona euro, se confruntă deja cu dificultăţi de recrutare care se vor agrava pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte.

Cu toate acestea, refugiaţii ucraineni se confruntă cu obstacole care variază de la aptitudini inadecvate la cunoştinţe lingvistice insuficiente şi până la lipsa de facilităţi de îngrijire a copiilor.

Ucraina a impus legea marţială pe întreg teritoriul ţării atunci când Rusia şi-a lansat ofensiva armată la 24 februarie, împiedicând bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. Ca urmare, primele valuri de refugiaţi au fost formate din persoane în vârstă, copii şi, în cele din urmă, femei aflate la vârsta activă.

Pe termen mediu, odată cu ridicarea legii marţiale, se aşteaptă ca populaţia masculină din Ucraina să crească, între 50% şi 75% dintre refugiaţii care vor ajunge în zona euro vor fi de vârstă activă.

Acest lucru ar duce la o creştere de "între 0,2% şi 0,8% din populaţia activă a zonei euro", adică "între 0,3 şi 1,3 milioane" de persoane, estimează BCE.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), până la 8,3 milioane de refugiaţi ar putea părăsi Ucraina până la sfârşitul anului.

Mulţi dintre ei vor rămâne iniţial în ţări limitrofe Ucrainei, cum ar fi Polonia, înainte de a se îndrepta treptat către alte destinaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici