Apărarea aeriană rusă ar fi doborât trei drone care se îndreptau spre Moscova pe 6 mai, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, potrivit Kyiv Independent.
Vestea vine înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei în Rusia, la 9 mai, care marchează rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
În timpul atacului, au fost impuse restricții temporare asupra traficului aerian deasupra Moscovei, precum și deasupra orașelor ruse Kaluga, Tambov, Yaroslavl și Nizhny Novgorod.
Drona cu rază lungă de acțiune FP-1 a fost prezentată în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Infanteriei, la care a participat un jurnalist de la Oboronka, parte a grupului media Mezha, relatează Ukrainska Pravda.
Informațiile afișate la stand indică faptul că drona FP-1 este concepută pentru a lovi ținte inamice la adâncimi strategice. Aceasta poate transporta un focos de până la 120 de kilograme și are o rază de acțiune de până la 1 600 de kilometri. Greutatea focosului influențează probabil distanța maximă de zbor.
Comisia Europeană și-a finalizat marți, 6 mai, propunerea pentru cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, propunând extinderea listei persoanelor sancționate și intensificarea eforturilor de contracarare a flotei fantomă a Moscovei, utilizată pentru a ocoli sancțiunile occidentale, scrie Reuters.
Sursele au declarat pentru Reuters că propunerea înăsprește controlul exporturilor de bunuri cu dublă utilizare și tehnologii avansate.
Propunerea include, de asemenea, includerea pe lista neagră a peste 100 de nave, ca parte a luptei împotriva flotei fantomă a Rusiei, relatează Reuters.
O rachetă balistică rusească a lovit infrastructura civilă din orașul Sumy pe 6 mai, omorând 3 persoane.
Oleh Hryhorov, șeful administrației militare din regiunea Sumy, a scris, într-o postare pe Facebook, că „Primele rapoarte indică faptul că inamicul a vizat infrastructura civilă cu o rachetă balistică. Urmările atacului rusesc sunt în curs de clarificare”.
După trei ani de război în Ucraina, Uniunea Europeană anunță un plan pentru interzicerea completă a importurilor de gaze rusești. Pe 6 mai, Comisia Europeană a prezentat un plan detaliat pentru a înlătura complet dependența energetică de Rusia până în 2027.
Acesta este considerat cel mai amplu efort al blocului european de a renunța la importurile de gaze, petrol și combustibil nuclear rusesc, criticate pentru finanțarea mașinii de război a Kremlinului, transmite The Kyiv Independent.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „energia care ajunge pe continentul nostru nu trebuie să plătească pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei”. De la 45% în 2021, dependența Uniunii Europene de gazul rusesc a scăzut acum la 19%, iar importurile de cărbune rusesc au fost deja interzise, iar cele de petrol au scăzut semnificativ.
Comportamentul militar rus în regiunea Mării Baltice indică o „creștere a amenințării de incidente militare accidentale”, a raportat Serviciul de Informații Militare și Securitate al Letoniei.
Autoritățile au informat că Rusia utilizează tactici agresive, cum ar fi incursiunile neautorizate în spațiul aerian și întâlniri periculoase cu nave și aeronave ale NATO, acțiuni care pot avea drept scop „intimidarea și testarea potențialului adversar”, a relatat marți The Kyiv Independent.
Rusia și Ucraina au făcut, marți, schimb de câte 205 prizonieri de război fiecare, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o declarație, potrivit Reuters.
Ministerul a precizat că Emiratele Arabe Unite au contribuit la medierea schimbului și că prizonierii ruși eliberați se află în prezent în Belarus, unde primesc sprijin medical și psihologic.
Barabash, în vârstă de 64 de ani, a fost arestată în februarie 2025 sub acuzația de răspândire de „informații false” despre forțele armate ruse prin postări pe rețelele sociale, conform RFI.
Jurnalista a fost reținută după participarea la festivalul de film Berlinale și risca până la 10 ani de închisoare.
Armata rusă va răspunde „imediat” în cazul unui atac ucrainean în timpul armistițiului dispus unilateral de Vladimir Putin între 8 și 10 mai, anunță marți Kremlinul.
„Dacă regimul de la Kiev nu face același lucru și continuă să încerce să lovească pozițiile sau instalațiile noastre, un răspuns adecvat va fi dat imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, până la data de 6 mai, Rusia a pierdut aproximativ 959.500 de soldați de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.
Această cifră include 1.430 de pierderi raportate în ultimele 24 de ore.
Actualizarea menționează și pierderi semnificative de echipament militar: 10.766 de tancuri, 22.416 vehicule blindate de luptă, 47.353 de vehicule și cisterne de combustibil, 27.431 de sisteme de artilerie, 1.378 de lansatoare multiple de rachete, 1.155 de sisteme de apărare antiaeriană, 372 de avioane, 335 de elicoptere, 35.142 de drone, 28 de nave și ambarcațiuni și un submarin.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat că resturi ale unei drone ucrainene au căzut pe autostrada Kashirskoye în timpul unui al doilea atac aerian consecutiv, scrie The Kyiv Independent.
Incidentul a avut loc cu doar câteva zile înainte de parada de Ziua Victoriei din Rusia și de „armistițiul” propus de trei zile.
Un atac cu drone rusești asupra regiunii Odesa, pe 5 mai, a provocat moartea unei persoane și a cauzat daune semnificative infrastructurii locale, potrivit guvernatorului regional Oleh Kiper.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința față de cancelarul german demisionar Olaf Scholz, subliniind rolul esențial al Germaniei în sprijinirea Ucrainei în timpul războiului, potrivit The Kyiv Independent.
„Ucraina este, de asemenea, recunoscătoare pentru angajamentul dumneavoastră personal”, a declarat Zelenski.
Ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, se va întâlni cu liderii partidelor pe 6-7 mai pentru a oferi detalii și a răspunde întrebărilor despre acordul privind mineralele rare, a declarat deputatul Serhii Sobolev pentru Suspilne.
Parlamentul Ucrainei urmează să voteze ratificarea acordului pe 8 mai.
Forțele ruse au atacat satele de graniță Bilopillia și Vorojba din regiunea Sumî, ucigând trei persoane și rănind alte șapte, inclusiv un adolescent.
Administrația militară regională a raportat distrugeri ale infrastructurii civile și evacuări de urgență după atacuri.
Pe 5 mai, președintele american Donald Trump a declarat: „Aștept cu nerăbdare să colaborez cu președintele Erdogan pentru a pune capăt acestui război ridicol, dar mortal, dintre Rusia și Ucraina – acum!”, după o convorbire telefonică cu liderul turc despre conflictul în desfășurare.
Președintele american Donald Trump a comentat pe 5 mai că armistițiul propus de președintele rus Vladimir Putin, de trei zile cu ocazia Zilei Victoriei, „poate nu pare mult, dar e mult dacă știi de unde am pornit”, vorbind cu reporterii la Casa Albă, conform The Kyiv Independent.