LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 641. Ucraina a lovit în zona Moscova / Blinken vine la summitul miniştrilor de externe ai NATO

  • Războiul din Ucraina intră în ziua cu numărul 641.
  • Alimentarea cu energie a fost restabilită la Kiev, după atacurile din timpul nopţii.
  • A fost cel mai puternic atac asupra capitalei, cu 40 de drone doborâte.
  • UE rămâne lângă Kiev cu sprijin concret.
2357 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 641. Ucraina a lovit în zona Moscova / Blinken vine la summitul miniştrilor de externe ai NATO

Războiul din Ucraina, ziua 641.

În ultimele 24 de ore, forţele de la Kiev au respins 23 de atacuri ruseşti în nord-est, vest şi sud-vest de Avdiivka

Potrivit informaţiilor furnizate de Statul Major ucrainean, în ultimele 24 de ore forţele de la Kiev au respins 23 de atacuri ruseşti în nord-est, vest şi sud-vest de Avdiivka. În ultimele zile, Rusia a desfăşurat lovituri aeriene în sprijinul operaţiunilor terestre care vizează oraşul de la periferia Doneţkului.

Papa Francisc: Poporul ucrainean continuă să sufere

„Ieri, Ucraina chinuită a comemorat Holodomorul, genocidul perpetuat de regimul sovietic care în urmă cu 90 de ani a provocat moartea a milioane de oameni de foame. Acea rană, în loc să se vindece, este făcută şi mai dureroasă de atrocităţile războiului care continuă să-i facă pe acei oameni dragi să sufere”, a spus azi Papa Francisc „Pentru toate popoarele sfâşiate de conflicte continuăm să ne rugăm neobosit – a subliniază Pontiful – pentru că rugăciunea este o forţă pentru pacea care rupe spirala urii, rupe ciclul răzbunării şi deschide căi neaşteptate ale reconcilierii”.

Armata ucraineană trage alarma: Ruşii încearcă să ocupe din nou Kupiansk

Armata ucraineană avertizează asupra pericolului ca Rusia să încerce să reocupe Kupiansk, în regiunea Harkov. „Ocupatorii ruşi nu au renunţat la intenţiile lor de a ataca oraşul, vor să-l ocupe din nou”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Volodimir Fitio, într-un interviu de astăzi la TV. În cadrul noii ofensive lansate de ruşi în ultimele săptămâni în nord-estul Ucrainei, luptele au loc în prezent în apropiere de satul Sinkivka, la câţiva kilometri nord-est de Kupyansk, a adăugat Fitio, explicând că forţele ucrainene au respins patru atacuri ruseşti în zona.

UPDATE Putin are un nume nou pe lista neagră

UPDATE Moscova: drone ucrainene doborâte în trei regiuni ruseşti

Rusia a declarat că a doborât drone ucrainene în trei regiuni ruseşti, la o zi după cel mai mare atac cu drone lansat de Moscova asupra capitalei ucrainene Kiev de la începutul ofensivei Rusiei în februarie 2022. „Apărarea aeriană a distrus patru drone ucrainene peste regiunile Bryansk, Smolensk şi Tula. „, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

UPDATE Ucraina spune că a doborât 8 drone ruseşti într-un atac pe timp de noapte

Armata ucraineană a distrus opt din cele nouă drone de atac lansate peste noapte de Rusia, au anunţat duminică forţele aeriene. Nu au existat informaţii imediate despre pagube. Atacul, despre care forţele aeriene au spus că a fost lansat din sud-est, a avut loc la o zi după ceea ce oficialii ucraineni au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone al Rusiei. Ucraina a avertizat în ultimele săptămâni că Rusia va viza infrastructura critică într-o campanie aeriană de iarnă, aşa cum a făcut anul trecut.

UPDATE Kievul ameninţă aerian Moscova

Aeroporturile internaţionale Domodedovo şi Vnukovo din provincia Moscova (oblast) şi-au suspendat operaţiunile peste noapte, după ce dronele s-au apropiat de capitala Rusiei la primele ore ale zilei de astăzi. Site-ul online ucrainean „The Kyiv Independent” scrie acest lucru conform căreia datele de la Flightradar – un site web care oferă servicii de urmărire a zborurilor în timp real – indică faptul că zborurile de decolare au fost blocate. Presa rusă spune că 11 drone ucrainene au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce o clădire din oraşul Tula a fost lovită.

Kiev: poziţii menţinute pe malul stâng al Dnipro

Armata ucraineană susţine că „deţine în continuare poziţii pe malul stâng al râului Nipro, unde continuă să provoace pierderi trupelor inamice”. Statul Major ucrainean a raportat acest lucru pe platforma Facebook, adăugând că a respins şi 17 atacuri ruseşti pe frontul Avdiivka.

Von der Leyen: 50 de milioane la Kiev pentru exporturile de grâu

În ciuda războiului, Ucraina continuă să furnizeze hrană lumii şi, în acest sens, poate conta pe solidaritatea deplină a UE. Acesta este mesajul conţinut în scrisoarea transmisă astăzi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski,cu ocazia celui de-al doilea summit privind securitatea alimentară desfăşurat la Kiev.

Pentru a arăta în mod concret sprijinul Uniunii pentru acţiunea întreprinsă de Ucraina de a-şi trimite cerealele în ţările din Africa şi Orientul Mijlociu, von der Leyen a anunţat că UE va pune la dispoziţie Kievului 50 de milioane de euro pentru repararea şi modernizarea infrastructurii portuare necesare. pentru a se asigura că fluxul de exporturi de cereale din Ucraina către ţările care au cea mai mare nevoie poate continua, în ciuda pagubelor cauzate de atacurile ruseşti.

Blinken merge luni la Bruxelles pentru summitul miniştrilor de externe ai NATO

Antony J. Blinken se va afla la Bruxelles de luni, 27, până miercuri, 29, pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, care include şi prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. Acest lucru a fost făcut cunoscut de purtătorul de cuvânt Matthew Miller, care a adăugat că secretarul de stat va reitera angajamentul solid al NATO faţă de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse, sprijinul pentru democraţie şi stabilitatea regională în Balcanii de Vest şi va discuta despre priorităţile summitului NATO. care va avea loc la Washington, în iulie anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici