Reacţia Patriarhiei privitoare la adeverinţa pentru botez: nu există această obligaţie pentru medici

Patriarhia Română susţine că nu există nicio obligaţie pentru medicii de familie în ceea ce priveşte eliberarea unei adeverinţe în cazul bebeluşilor care urmează să fie botezaţi. Anunţul apare după mesajul transmis de preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

589 afișări
Imaginea articolului Reacţia Patriarhiei privitoare la adeverinţa pentru botez: nu există această obligaţie pentru medici

Reacţia Patriarhiei privitoare la adeverinţa pentru botez: nu există această obligaţie pentru medici

„Nu există (nici nu ar putea exista) o asemenea obligaţie pentru medici. Bunul-simţ, grija şi responsabilitatea preoţilor, părinţilor şi naşilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această temă”, a transmis vineri Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Reprezentanţii bisericii mai spun că „pornind însă de la tragedia morţii unui bebeluş, survenită după un botez oficiat la sfârşitul lunii ianuarie 2021 într-o biserică din Suceava... Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunţat în şedinţa sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează: înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceştia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.”

„Este vorba aşadar despre o fermă şi părintească hotărâre sinodală care se adresează exclusiv părinţilor, naşilor şi preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenţie stării de sănătate şi gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat”, este concluzia Patriarhiei.

Reacţia Patriarhiei a apărut după mesajul transmis pe Facebook de Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: „Credeam că le-am văzut pe toate, a afirmat medicul după ce a primit o solicitare pentru eliberarea unei adeverinţe care să ateste că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat”.

„Când credeam că le-am văzut pe toate, primesc solicitare de adeverinţă că un sugar e sănătos, ca să poată fi botezat. Am solicitat suportul legal. Am primit informaţia că aşa e legea de la patriarhie şi să fac bine sa respect legea, ca asa fac toţi ceilalţi medici, nu crâcnesc. Am primit şi o adeverinţă drept exemplu, drept dovadă (lumească) de incompatibilitate a legii patriarhiei cu legile celelalte (GDPR). Semnat şi cu Doamne ajută. Mai urmează ca părintele să recomande pacienţilor să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverinţele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta?”, a povestit Sandra Alexiu pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici