Reacţia Sanitas, după lansarea în dezbatere publică a proiectului prin care spitalele private ar putea accesa oricând fondurile statului

Federaţia Sanitas susţine, referitor la liberalizarea programelor de sănătate, că acest proiect a fost lansat de MS „fără o minimă consultare a partenerilor sociali”, sindicalştii fiind de părere că prin această măsură se doreşte „branşarea sectorului privat la fondurile publice”.

194 afişări
Imaginea articolului Reacţia Sanitas, după lansarea în dezbatere publică a proiectului prin care spitalele private ar putea accesa oricând fondurile statului

Sanitas, despre liberalizarea programelor de sănătate

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de guvern prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

„Proiectul de ordonanţă elaborat de Ministerul Sănătăţii care propune ca ”serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi” a fost elaborat şi postat în transparenţă decizională de către Ministerul Sănătăţii fără o minimă consultare a partenerilor sociali. Guvernanţii obişnuiţi să îşi asume toate proiectele de acte normative ce vizează soarta populaţiei acestei ţări consideră că astfel ”se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament în cadrul programelor naţionale de sănătate”.”, arată Federaţia Sanitas într-un comunicat de presă transmis luni.

Sindicaliştii atrag atenţia că, în 2019, s-au alocat foarte puţine fonduri în domeniul sănătăţii, fiind vorba despre cea mai mică finanţare din Uniunea Europeană.

„Acest principiu ar fi benefic dacă nu s-ar urmări doar branşarea sectorului privat la fondurile publice în detrimentul instituţiilor de stat care au obligaţia constituţională de a asigura Dreptul la sănătate al populaţiei. Alocarea financiară pentru sănătate a continuat să fie şi în 2019 cea mai mică din Uniunea Europeană atât ca alocare pe cap de locuitor cât şi ca procent din PIB şi, în ciuda subfinanţării cronice de care suferă sistemul public de sănătate, Ministerul Sănătăţii decide să împrăştie puţinul acesta în buzunarele private, fără a iniţia necesarele consultări cu partenerii sociali aşa cum au fost acestea convenite chiar şi în recentul semnat Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector”, conform Sanitas.

Sursa menţionată adaugă că finanţarea sistemului public de sănătate este „apanajul asigurărilor obligatorii de stat”. Serviciile medicale private pot fi contractate doar în completarea serviciilor publice şi doar acolo unde acestea lipsesc. Ori acest principiu este încălcat chiar de către cei chemaţi vremelnic să administreze sistemul public de sănătate prin asumarea unor astfel de iniţiative legislative.

„Desigur că sistemul de sănătate cuprinde o componentă privată aflată într-un continuu proces de creştere, dar acest segment privat se autofinanţează din veniturile proprii, iar ca alternativă imediată ar fi înfiinţarea sistemului privat de asigurări de sănătate ce se resimte ca o necesitate tot mai acută mai ales că alocarea publică este minimalistă. O astfel de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ca cea recent propusă nu se poate face fără un studiu bine fundamentat, pentru evaluarea impactului nu numai asupra pacienţilor, ci şi asupra resurselor materiale şi financiare de care vor dispune instituţiile medicale publice”, sunt de părere sindicaliştii din domeniul medical.

Sindicaliştii atenţionează autorităţile cu privire la faptul că „şi în acest an au omis să prevadă sursa de finanţare pentru creşterile salariale acordate cu începere de la 1 ianuarie 2020 personalului medico-sanitar”, bani ce nu ar trebui să afecteze sumele contractate cu Casele de Asigurări pentru anul în curs.

„Să nu uităm nici faptul că spitalele publice au obligaţia de a asigura cel puţin servicii medicale de bază pentru toate categoriile de pacienţi, inclusiv pentru cei care nu-şi permit plata acestora în sistem privat. Solicităm Ministerului Sănătăţii să facă public studiul de impact pe care se fundamentează proiectul de ordonanţă. În condiţiile în care, în anul 2020 şi în următorii ani vor fi alocate programelor naţionale de sănătate aceleaşi sume de bani ca până acum (sau chiar mai mici în unele cazuri), este evident că accesul egal al spitalelor publice şi al celor private la aceste resurse va direcţiona, practic, mai mulţi bani către sectorul privat. Şi nu avem nicio certitudine că va exista o creştere similară a numărului de pacienţi care vor apela la serviciile medicale private, renunţând la gratuitatea oferită de spitalele publice. În consecinţă, unele instituţii medicale publice, care au şi în prezent limitări bugetare, vor avea dificultăţi şi mai mari în asigurarea unui act medical de calitate – vor exista mai puţini bani pentru medicamente, pentru materiale sanitare, mai puţini bani pentru aparatură medicală performantă şi, de ce nu, mai puţini bani pentru asigurarea salariilor personalului angajat”, conform Sanitas.

Ministerul Sănătăţii are în dezbatere publică o ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici