Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie, cu distanţare fizică şi mască de protecţie. Ghidul de reguli propus de autorităţi. DOCUMENT de lucru

  • Şcolile se deschid parţial începând cu 8 februarie, în funcţie de scenariile pe culori anunţate anterior.
  • În timpul şcolii online, elevii au acumulat multe lipsuri şi au nevoie de ore remediale.
  • Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei: „Recuperarea completă nu este posibilă”.
  • A fost publicat ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ.
  • Şcolile vor trebui să asigure o distanţare fizică de un metru între elevi, să asigure un program care să prevină formarea aglomeraţiilor, iar masca va fi obligatorie pentru elevi şi profesori.
  • Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, se precizează în proiect.
8893 afișări
Imaginea articolului Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie, cu distanţare fizică şi mască de protecţie. Ghidul de reguli propus de autorităţi. DOCUMENT de lucru
Şcolile îşi redeschid porţile pe 8 februarie, dar elevul român se întoarce înapoi în bancă având lipsuri mari. Ministerul Educaţiei nu s-a ocupat cum trebuia de organizarea orelor remediale, crede Antonia Pup. Fosta preşedintă a Consiliului Naţional al Elevilor a fost invitata lui Vlad Craioveanu în emisiunea „Ochii pe Mine” de seara trecută.
 
 
„Vă garantez că dacă luni s-ar da un test naţional la orice disciplină care să evalueze real competenţele achiziţionate de elevi în timpul pandemiei, cred că 70% sau 80% dintre aceştia ar pica”, crede Antonia Pup, coordonator advocacy Societatea Academică din România.
 
Invitat în emisiune a fost şi Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei. Faptul că şcoala a fost repusă în mişcare e un lucru bun, dar spune că trebuie făcute eforturi mari pentru a o aduce aşa cum era în trecut. 
 
„Ar trebui văzut ceea ce se face cu materia. Sigur, numai în România s-a luat decizia aceasta de a reduce materia. Atenţie, acesta este un gest foarte periculos! Acum, este foarte greu să mai recuperezi. Dincolo de optimismul care se afişează, recuperarea completă din nefericire nu este posibilă”, spune Andrei Marga.

Ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Potrivit unui proiect de ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, şcolile vor trebui să asigure o distanţare fizică de un metru între elevi, să asigure un program care să prevină formarea aglomeraţiilor, iar masca va fi obligatorie pentru elevi şi profesori.

Astfel, din 8 februarie, organizarea circuitelor în interiorul şcolii va trebui făcută prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.

„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă (suprafaţă, mobilier etc) nu permite distanţarea fizică de 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi”, se arată în proiect.

De asemenea, deplasarea elevilor în şcoli trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare.

Proiectul de ordin mai prevede că este interzis schimbul de obiecte personale şi că va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ţinând cont de temperatura exterioară.

Autorităţile recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.

„Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanenţă, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ”, se mai arată în proiect.

În ceea ce priveşte grupurile sanitare, proiectul prevede că este obligatorie disponibilitatea permanentă a substanţelor dezinfectante şi a prosoapelor din hârtie, de unică folosinţă; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil.

„Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze. Intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite în mod eşalonat astfel încât să existe un minim posibil de suprapunere”, potrivit proiectului.

De asemenea, în proiect se prevede că orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente. Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate.

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, se mai precizează în proiect.

„Părinţii vor fi încurajaţi să participe la educaţia pentru igiena şi sănătatea copiilor, astfel încât revenirea în şcoală să se faca în siguranţă. Părinţii vor fi încurajaţi să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să acţioneze responsabil”, prevede proiectul de ordin.

Acesta mai prevede că cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al preşcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare.

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o prima fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, se mai arată în proiect.

Şcolile se vor deschide din 8 februarie în trei scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor de Covid-19 din fiecare localitate.

Draft Ordin Comun Masuri Fi... by Mediafax.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici