REPORTAJ: Protestul feroviarilor a împărţit călătorii în două tabere. Scena dezbaterilor, peronul - FOTO

Protestul feroviarilor, care a ţinut pe loc sute de trenuri de călători, a împărţit pasagerii în două tabere - revoltaţi şi susţinători -, scena principală a dezbaterilor fiind peronul Gării de Nord, unde s-au vărsat deopotrivă lacrimi, vorbe grele şi scenarii despre falimentul sau privatizarea CFR.

216 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Protestul feroviarilor a împărţit călătorii în două tabere. Scena dezbaterilor, peronul - FOTO

REPORTAJ: Protestul feroviarilor a împărţit călătorii în două tabere. Scena dezbaterilor, peronul (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Navetişti care ieşeau sau intrau în tură, familii cu copii mici, pensionari care mergeau la tratament şi oameni care pierdeau avionul s-au perindat, miercuri dimineaţă, prin Gara de Nord. Unii dintre ei - nemulţumiţi că nu pot ajunge la destinaţie din cauza protestului angajaţilor CFR, alţii - resemnaţi şi transformaţi rapid în susţinători şi admiratori ai feroviarilor, pentru că aceştia "au curajul" să-şi ceară drepturile.

Atmosfera din Gara de Nord a fost una neobişnuit de liniştită pentru un început de zi, zgomotul obişnuit al trenurilor fiind înlocuit, doar din când în când, de vocea care anunţa prin staţie că între orele 7.00 şi 9.00 niciun tren nu va pleca şi nu va intra în gară, urmare a protestului angajaţilor CFR.

Majoritatea pasagerilor au ales să plece, să se retragă într-un colţ sau să bea o cafea, în aşteptarea orei 9.00. Alţii s-au învârtit nervoşi în jurul caselor de bilete, apoi în faţa biroului pe care scria cu litere de-o şchioapă "Informaţii", ambele închise şi ele. În cele din urmă, unii au izbucnit, manifestându-şi uluirea şi indignarea în acelaşi timp.

Principalul punct în care s-au spus păreri, au cedat nervi, au curs lacrimi şi s-au legat prietenii de moment a fost în faţa tabelelor pentru "Plecări" şi "Sosiri", către care privea toată lumea, în aşteptarea unor informaţii noi.

Un tânăr care îşi aştepta unchiul blocat în gară la Ciocăneşti i-a explicat doamnei de lângă el, care rata "masa de prânz şi prima zi de tratament la Covasna", că e mult mai bine cu trenurile private, cu toate că şi călătorii acestora au avut parte de acelaşi "tratament" miercuri dimineaţă. Discuţia a alunecat rapid către trenurile de mare viteză din Germania, Franţa sau Italia şi către condiţiile de trai din Occident.

În atmosfera liniştită, în care părea că toată lumea s-a împăcat cu gândul că se va pleca mai târziu, au apărut, pe rând, o tânără care a reclamat că nu a dormit de trei nopţi şi că din cauza CFR nu poate ajunge la Galaţi, să-şi ducă copilul la spital, un domn cu un copil de mână, nervos că nici măcar la biroul "Informaţii" nu este cineva care să dea minime explicaţii, lucru catalogat instantaneu drept "o bătaie de joc", dar şi o bătrână de 77 de ani, care a strigat în gura mare că "pe banii noştri, CFR îşi bate joc de oameni".

Strigătele şi reproşurile vehemente ale bătrânei au fost imediat combătute de un grup de bărbaţi care "dezbătea" la câţiva metri distanţă, aceştia încercând să o convingă de faptul că "e dreptul lor", al ceferiştilor, să protesteze şi că "bine fac". Insistenţele femeii care, de fapt, era nemulţumită pentru că nimeni nu-i spunea dacă trenul ei de la 9.10 pleacă sau nu, a determinat grupul masculin să treacă la apelative mai dure, acestea făcând-o pe femeie, în cele din urmă, să izbucnească în lacrimi.

Imediat după ora 9.00, când trenurile au început să vină în Gara de Nord, a apărut al doilea val de nemulţumiţi, dar şi pasageri îngăduitori.

"Am urcat în tren aseară, din Orşova. Drumul a fost bun până la Chiajna. De la Chiajna, am stat două ore şi nici nu am ştiut că e grevă. Nu ne-au spus nimic. (...) A fost tare neplăcut. Dacă am fi ştiut, nu plecam cu trenul acesta şi veneam astăzi. Dar să ne anunţe din timp, nu să aflăm în tren că ei sunt în grevă", a declarat un bătrân.

Din spatele lui, a izbucnit o tânără nervoasă, care căra mai multe bagaje: "Ruşine, ruşine!". Întrebată ce a nemulţumit-o atât de mult, femeia a explicat că cele două oră în Chiajna au fost petrecute, de fapt, lângă groapa de gunoi. "Am stat în Chiajna lângă groapa de gunoi, în miros, cu bilete cumpărate, fără să ştim nimic. Asta-i România!", a concluzionat femeia.

Pe linia de lângă, la scurt timp a ajuns trenul care venea de la Vatra Dornei. Câţiva tineri care alergau cu valizele după ei s-au scuzat în viteză că nu pot sta să vorbească cu ziariştii, pentru că pierd avionul.

O pensionară revoltată a reclamat, la rândul ei, că angajaţii CFR nu au catadicsit să anunţe din vreme că opresc lucrul: "Am stat două ore la Buftea. Sunt necăjită pentru că nu ne-a spus nimeni despre asta şi nu ne plăteşte nimeni nimic pentru asta", a spus ea.

De aceeaşi părere era însoţitoarea pensionarei. "Mie mi-e milă de persoanele care trebuie să ajungă la aeroport. Trebuia să ştim de aseară, dar nu am ştiut nimic. Am auzit numai ce discuta lumea în tren, că e grevă. Dar nu am primit nici o informaţie".

Printre călătorii nervoşi că au petrecut ore întregi într-un tren, o doamnă venită de la Ploieşti făcea opinie separată, de partea ceferiştilor: "Nu m-a deranjat, pentru că e normal să îşi ia şi ei drepturile", a spus femeia.

Dincolo de nervii şi de nemulţumirile create în doar două ore de întrerupere a activităţii angajaţilor CFR, sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei generale, explicând că în ultimii şase ani, în care preţurile au crescut considerabil, lucrătorii feroviari nu au beneficiat de nicio majorare salarială. În plus, 2.500 dintre ei ar urma să rămână fără loc de muncă, ceea ce va însemna că cei care rămân, pe aceleaşi salarii vor trebui, în opinia sindicaliştilor, să muncească mult mai mult.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici