Reprezentantul farmaciei din Parlament: Livrăm la comandă medicamente, dar fără preţuri preferenţiale

Şerban Rădulescu, directorul Centrului medical de diagnostic şi tratament ambulatoriu şi medicină primară (CMDTAMP), fosta Policlinică 10, care va deschide punctul farmaceutic din Parlament, susţine că medicamentele solicitate aici vor fi livrate prin curier, dar că nu vor fi preţuri preferenţiale.

436 afișări
Imaginea articolului Reprezentantul farmaciei din Parlament: Livrăm la comandă medicamente, dar fără preţuri preferenţiale

Reprezentantul farmaciei din Parlament: Livrăm la comandă medicamente, dar fără preţuri preferenţiale (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Este vorba de un punct de curierat farmaceutic, nu o farmacie, care va funcţiona în cadrul cabinetului medical din Parlament. Aici nu depozităm medicamente. Cei care solicită să cumpere un medicament din acest punct de curierat farmaceutic vor fi serviţi în 2-4 ore, timp în care medicamentul respectiv este adus de la farmacia Policlinicii 10 (CMDTAMP - n.r.) din strada Washington printr-un curier", a declarat Rădulescu marţi, pentru MEDIAFAX.

Medicamentele compensate vor fi eliberate de la acest punct doar celor care au reţete de la medicii din cadrul policlinicii, a mai spus Rădulescu.

El a adăugat că preţurile practicate nu sunt subvenţionate de stat, nu sunt preferenţiale, ci sunt aceleaşi cu cele din farmacia care funcţionează în cadrul CMDTAMP şi apar pe site-ul acestuia.

Rădulescu a arătat că acest punct de curierat farmaceutic va funcţiona în cadrul cabinetului medical din Palatul Parlamentului, unde un angajat va prelua comanda de medicamente şi va verifica în calculator dacă acest medicament există în farmacia policlinicii. Dacă medicamentele sunt în farmacie, atunci ele vor fi aduse la Parlament prin curier, în 2-4 ore, a mai explicat Rădulescu.

Biroul Permanent al Camerei a aprobat, luni, un memorandum privind redeschiderea în Parlament a punctului de eliberare de reţete medicale pentru demnitari şi angajaţi.

Potrivit memorandumului intern, punctul farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise în reteţele medicale compensate şi cu plata directă, propus spre reînfiinţare, poate asigura medicamentele de maximă urgenţă; medicamente reduse cu 10-20% faţă de preţul pieţei; baza de date a medicamentelor poate fi accesată în timp real de către farmacist, iar orice medicament, inclusiv cele pe bază de reţetă, poate fi adus în 2-4 ore.

De asemenea, se vor elibera reţete compensate şi gratuite (veterani, ASRL şi diagnostic) recomandate de medicii de familie ce deservesc cabinetele medicale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care au contract cu Casa de Asigurări OPSNAJ, se pot elibera reţete de urgenţă şi cronice cu plata directă pentru medicamente ce nu se află pe lista medicamentelor compensate.

Totodată, se vor elibera cu plata directă şi medicamente de urgenţă pentru cazurile consultate de medicii aflaţi în incinta cabinetelor din Camera Deputaţilor şi Senat, în timpul acţiunilor Parlamentului desfăşurate pe perioade mai lungi, cu participarea unor invitaţi sau delegaţii străine.

Redeschiderea farmaciei din Parlament a fost criticată, luni, în plenul Camerei, de deputatul PNL Horia Cristian, care a spus că se delimitează de beneficiile decise, iar, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a replicat că este un lucru bun pentru angajaţi şi că nu este vorba de niciun beneficiu.

"În orice comună din România există un punct farmaceutic, există o farmacie (...) Aici am avut parlamentari cărora le-a venit rău, angajaţi şi am stabilit cu Casa de sănătate că asta e cea mai bună soluţie. Avem un om căruia i-a venit rău, nu avem medicamente aici, nu putem face nimic. Atunci facem o chestiune simplă: dacă nu e un medicament compensat trebuie să aibă tot ce trebuie... o trusă de prim ajutor, în această uzină sunt mii de oameni. Nu mai judecaţi pe cei de la Camera Deputaţilor, de la Senat, Curtea Constituţională, toţi aceşti oameni au nevoie de un prim ajutor, noi nici nu putem să venim nici măcar cu o targă în Camera Deputaţilor", a explicat Zgonea.

El a mai spus că în toate Parlamentele din lume există un punct farmaceutic, un prim ajutor. "Vreau să găsesc o soluţie pentru angajaţii cărora le vine rău", a adăugat Zgonea.

Asociaţiile de pacienţi din România cer parlamentarilor să fie şi ei trataţi la fel ca politicienii, adică să aibă farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate în care tratamentele să fie reduse cu 10-20% faţă de preţul pieţei, iar orice produs de care au nevoie să le fie adus în 2-4 ore.

"Am rămas fără grai atunci când am citit ştirea (despre facilităţile acordate parlamentarilor - n. r.). Ce pot să spun? Vrem şi noi, pacienţii, să fim trataţi ca politicienii noştri. Aşteptăm o hotărâre a Parlamentului prin care să beneficien şi noi de medicamente reduse cu 10-20 la sută, iar orice medicament pe care nu îl găsim într-o farmacie să fie adus în 2-4 ore şi să nu mai alergăm zile în şir prin zeci de farmacii, pentru a găsi un produs care ne ţine în viaţă", a declarat luni, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.

În opinia lui Petre, parlamentarii ar trebui să fie un exemplu pentru populaţia care i-a ales şi să se ofere să plătescă dublu medicamentele pe care le cumpără, iar diferenţa de preţ să permită extinderea tratamentelor pentru categoriile de bolnavi care nu îşi permit nici măcar cele mai ieftine medicamente.

"Aşa ar fi frumos, să acorde mai multă atenţie şi grijă pacienţilor decât propriilor lor persoane. În 2009, am sugerat ca parlamentarilor să le fie interzis tratamentul în străinătate. Să fie trataţi în spitalele din România, pentru a înţelege cum funcţionează sistemul şi care sunt nevoile bolnavilor", a mai spus Iulian Petre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici