Risc mare de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi

Meteorologii anunţă că de luni seara până marţi, la ora 20.00, în munţii Făgăraş şi Bucegi riscul de avalanşe este mare.

667 afișări
Imaginea articolului Risc mare de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi

Conform specialiştilor, la peste 1.800 de metri s-a depus un strat de 25-35 cm de zăpadă proaspătă şi relativ proaspătă.

„Acest ansamblu instabil din partea superioară este depus peste straturile mai vechi, îngheţate, peste care poate aluneca, mai ales în condiţii de supraîncărcare. O parte din zăpadă a fost spulberată şi depozitată pe văile adăpostite unde depozitele de zăpadă sunt mai însemnate. La supraîncărcări oricât de mici, dar izolat şi spontan, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, prin ruperii plăcilor de vânt, îndeosebi de pe versanţii nordici şi estici, sau prin alunecarea stratului pulver peste cel vechi cu zăpadă îngheţată sau peste plăcile de vânt formate în perioada precedentă, pe pantele suficient de înclinate”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde sunt acumulări importante de zăpadă.

Şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri există riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii, în zonele cu depozite de zăpadă spulberată de la altitudini mai mari. Sub 1.500 m, stratul este de dimensiuni mai reduse.

Risc însemnat de avalanşe este şi în Munţii Rodnei, Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici