„Rizz” este cuvântul anului 2023: ce înseamnă şi de ce este atât de popular pe TikTok

Termenul anului 2023 a fost decretat de către Oxford University Press, editorul prestigiosului dicţionar cu acelaşi nume.

1736 afișări
Imaginea articolului „Rizz” este cuvântul anului 2023: ce înseamnă şi de ce este atât de popular pe TikTok

Tom Holland

„Rizz” a fost decretat cuvântul anului 2023 de către Oxford University Press, editorul prestigiosului dicţionar cu acelaşi nume. Definiţia cuvântului înseamnă stil, farmec, atractivitate sau capacitatea de a atrage un partener.

Termenul, care indică „şarm, charismă”, fiind folosit foarte mult de Generaţia Z, circulă mai ales pe reţelele de socializare (în special pe TikTok).

Poate fi folosit şi ca verb - «a rizz up» - iar în acest caz trebuie înţeles ca atragerea, seducerea sau pur şi simplu conversaţia cu o persoană pentru a trezi un anumit interes faţă de ea.

Cuvântul a atins apogeul de popularitate în iunie anul trecut, când a fost folosit de actorul Tom Holland într-un interviu în care a fost întrebat care este „rizz”-ul lui.

„Rizz a fost ales de experţii lingvistici de la Oxford University Press ca un exemplu interesant al modului în care limbajul poate fi format, modelat şi împărtăşit în cadrul comunităţii, înainte de a fi diseminat apoi pe scară largă”, a explicat editorul.

Protagoniştii evoluţiei limbajului de zi cu zi sunt pe de o parte social media şi cultura web, pe de altă parte - tinerele generaţii care folosesc şi transmit aceşti termeni noi.

Vot pe reţelele sociale

Alegerea cuvântului anului de către Oxford University Press este rezultatul unui vot public pe reţelele sociale.

În 2023, au fost propuşi câţiva termeni de experţii lingvistici, dintre care oamenii trebuiau să-şi exprime preferinţa: pe lângă rizz, mai existau swiftie, de-influencer, prompt, heat dome, situationship şi parasocial.

În cele din urmă, expresia aleasă ar trebui să reflecte cel mai bine tendinţa lingvistică din ultimele 12 luni şi să aibă un anumit potenţial cultural, deoarece reprezintă un instantaneu al istoriei, precum şi un sens mai durabil.

Emblematic al acestei tendinţe a fost termenul Vax, ales drept cuvântul anului 2021, în legătură cu vaccinarea împotriva Covid-19.

În ultimele zile, prestigiosul dicţionar american Merrim-Webster a numit şi „rizz” drept unul dintre cele mai importante cuvinte ale anului 2023, chiar dacă pe primul loc a fost plasat „autentic”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici