Rodica Stănoiu a recuzat completul de judecată care analizează dosarul său cu CNSAS

Rodica Stănoiu a recuzat, marţi, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti care analizează dosarul său cu CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate.

60 afișări
Imaginea articolului Rodica Stănoiu a recuzat completul de judecată care analizează dosarul său cu CNSAS

Rodica Stănoiu a recuzat completul de judecată care analizează dosarul său cu CNSAS (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Avocatul Rodicăi Stănoiu a depus o cerere de recuzare a completului de judecată, solicitarea urmând să fie analizată de conducerea Curţii de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, la dosarul cauzei a fost transmis un document secret de către Serviciul Român de Informaţii. Surse judiciare au declarat că în documentul trimis de SRI se arată că judecătorul cauzei nu are certificat ORNISS şi de aceea ar trebui să se abţină de la judecarea dosarului.

Documentul nu a fost solicitat SRI nici de instanţă, nici de Rodica Stănoiu, nici de CNSAS, potrivit surselor citate.

În 27 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a admis o solicitare a CNSAS de întocmire a unei noi expertize grafoscopice în procesul cu Rodica Stănoiu, documentele folosite pentru comparaţie fiind un set de chestionare completate de aceasta la Direcţia de Paşapoarte, în anii '70 - '80.

Cele şase documente propuse pentru comparaţie cu notele de la Securitate ar fi fost scrise de Rodica Stănoiu în perioada anilor '70 - '80 şi au fost date Direcţiei de Paşapoarte. Consilierul CNSAS a precizat instanţei că aceste documente sunt cele mai potrivite pentru a fi comparate cu notele informative presupus a fi date de Stănoiu la Securitate, pentru că unele dintre ele sunt din anul 1983, perioadă în care se presupune că Stănoiu ar fi dat note informative Securităţii.

Ultima expertiză grafoscopică realizată de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice arată că scrisul din notele informative de la Securitate semnate cu numele conspirativ "Sanda" şi cel din documentele prezentate de Rodica Stănoiu instanţei nu sunt ale aceleaşi persoane.

Rodica Stănoiu afirma, în noiembrie 2006, într-o emisiune televizată, că dosarul "Sanda" care există la CNSAS este unul de urmărire şi conţine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982.

"Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreşedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a ştiut nimic despre acest lucru", afirma Stănoiu (care a trecut la PC-n.r.), adăugând că şi alte dosare de Securitate au fost modificate în aceeaşi perioadă.

Rodica Stănoiu declara că cele 18 note informative care i se atribuie nu îi aparţin şi că ar fi fost plastografiate, având drept model scrisul său din perioada de după 1990. "Toată plastografia este făcută după 1990. A existat o perioadă în viaţa mea când am avut un scris diferit, deoarece am avut o operaţie la coloana vertebrală. Aceste note, care mi se atribuie, copiază acel scris. Ceea ce mi se pare incredibil este că în acele note există două sau trei scrisuri diferite", spunea Stănoiu.

Ea mai declara că în unele note numele unor cetăţeni francezi apropiaţi sunt scrise greşit, în timp ce în alte note nume de localităţi europene sunt şi ele scrise într-un stil "mahalagesc".

"Cu excepţia unei singure note, care are un ton mai elevat şi mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea incultă", spunea Stănoiu, care preciza că este o bună cunoscătoare a acestei limbi şi n-ar fi făcut asemenea greşeli.

Rodica Stănoiu a refuzat să declare dacă a colaborat sau nu cu Securitatea. "Am dreptul să tac. Nu mă puteţi obliga să declar ceva", afirma ea.

Actul CNSAS privind colaborarea acesteia cu Securitatea a fost contestat în instanţă de Stănoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici