România importă energie scumpă, după ce unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită

  • România a fost nevoită să importe 1000 MWH.
  • Preţul energie în 2021 a crescut aproape de 3 ori.
  • Ţara noastră este din în ce mai dependentă de importul energiei.
1417 afișări
Imaginea articolului România importă energie scumpă, după ce unitatea 2 de la Cernavodă a fost oprită

Centrala de la Cernavodă

Din cauza lucrărilor de mentenanţă programate acum 2 ani la unitatea 2 de la Cernavodă, România a fost nevoită să importe 1000 MWH să poată face faţă. 

Preţul energei în 2021 a crescut aproape de 3 ori. Pe 8 mai preţul pe un Mwh a fost 440 lei, iar pe 9 mai 490 lei pe un Mwh. Anul trecut preţul, pe un Mwh a fost de 190 lei. Ioana Ţigănilă de la Ştiu spune că România este din în ce mai dependentă de importul energiei. 

IOANA ŢIGĂNILĂ: ”Vedem că România este din ce în ce mai dependentă de importurile de energie, din păcate consumul de energie electrică a scăzut, dar importurile au crescut, mă uitam peste cifre şi de la energia verde a avut o creştere mai mult decât modestă anul trecut, doar 2.1 %. Şi ce ne-am face noi cu milioane de maşini electrice în condiţiile astea, nu?”.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a intrat duminică în programul de oprire planificată, desincronizată de la Sistemul Energetic Naţional, a anunţat Nuclearelectrica.

"Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare", precizează reprezentanţii companiei.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din programul de mentenanţă preventivă/corectivă, din programul de inspecţii, programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate şi din programul de implementare modificări.

"Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă şi cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie împotriva COVID-19", dau asigurări reprezentanţii Nuclearelectrica.

Centrala nuclearoelectrică Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 - la data de 28 septembrie 2007.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici