România nu are acord de extrădare cu Kenya. Kovesi: Boldea poate fi adus în ţară şi fără acord de extrădare

România nu are tratat acord de extrădare cu Kenya, ţară în care se afla, vineri, deputatul PDL Mihai Boldea, dat în urmărire internaţională, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale. Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat că deputatul ar putea fi adus din Kenya, putându-se aplica "principiul reciprocităţii".

4316 afișări
Imaginea articolului România nu are acord de extrădare cu Kenya. Kovesi: Boldea poate fi adus în ţară şi fără acord de extrădare

România nu are acord de extrădare cu Kenya (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, vineri, la Sibiu, că speră ca deputatul Mihail Boldea să fie extrădat foarte rapid, afirmând că se bazează pe profesionalism şi pe faptul că ştie sigur unde se află acesta, astfel că va fi reţinut în scurt timp.

"În cazul Boldea, sperăm să îl avem foarte rapid extrădat. Ne bazăm pe profesionalism şi pe faptul că ştim sigur unde este şi că vom acţiona rapid pentru acest lucru", a afirmat Gabriel Berca.

Întrebat ce înseamnă că se va acţiona rapid, Berca a răspuns că "va fi reţinut în scurt timp".

Întrebat ce a făcut Poliţia de Frontieră când Boldea a ieşit din ţară, Berca a spus că Poliţia de Forintieră nu avea nicio înştiinţare despre reţinere când deputatul a ieşit.

"Nu era de datoria Poliţiei de Frontieră, mai ales că discutăm de liberul acces şi că circulaţia este asigurată în ţări aparţinând Uniunii Europene", a spus Berca.

Kovesi: Boldea poate fi adus din Kenya şi fără acord de extrădare

"Nu este nevoie de tratat de extrădare, este suficient să se aplice un principiu de reciprocitate", a spus Kovesi, adăugând că şi cu Indonezia nu exista un tratat de extrădare al României, însă aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost totuşi rezolvată.

De asemenea, Kovesi a arătat că demisia procurorului de caz de la Galaţi nu ar fi utilă. Procurorul general a subliniat că prioritatea acum este să fie adus Boldea în ţară, iar procurorul de caz cunoaşte cel mai bine dosarul acestuia.

Potrivit acesteia, procurorul de caz a fost supus unor presiuni uriaşe timp de un an şi jumătate de către Boldea, pe numele magistratului fiind depuse "plângeri peste plângeri" din partea deputatului.

Întrebată în legătură cu "carenţele" invocate de preşedintele Traian Băsescu cu privire la modul cum procurorii de la Galaţi au gestionat cazul Boldea săptămâna trecută, Kovesi a răspuns că Inspecţia Judiciară a CSM trebuie să stabilească cine trebuie să răspundă, rezultatul verificărilor urmând a fi comunicate în cel mult zece zile.

Mihail Boldea a fost dat în urmărire internaţională, după ce instanţa a emis pe numele lui mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol întrucât a ieşit din ţară sâmbătă, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia spre o destinaţie necunoscută.

Deputatul Mihail Boldea este cercetat de procurorii DIICOT Galaţi pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri la prânz, la bilanţul SRI pe 2011, că Mihail Boldea se afla, în urmă cu câteva ore, în Kenya, şi că el se va implica "categoric" în readucerea acestuia în ţară.

"Mă voi implica categoric şi în acest caz de aducere înapoi. Ştim unde este, vom face toate eforturile posibile. Da, acum câteva ore era în Kenya. Nu ştim unde va fi diseară", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici