Românii ar putea avea vaccin împotriva gripei porcine în septembrie

Un vaccin care să protejeze populaţia de gripa AH1N1 ar putea fi produs în România cel mai devreme în septembrie sau octombrie, dacă tulpina noului virus va fi izolată la sfârşitul lunii iunie, aşa cum preconizează OMS, a declarat, vineri, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

12 afișări
Imaginea articolului Românii ar putea avea vaccin împotriva gripei porcine în septembrie

Românii ar putea avea vaccin împotriva gripei porcine în septembrie (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Tulpina n-a fost izolată. Era vorba, o propunere a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), că va fi izolată în jurul datei de 20 mai. Din păcate, virusul evoluează foarte tare. Virusul nu a fost izolat nici măcar în Statele Unite. Există o perspectivă că s-ar putea realiza acest lucru la sfârşitul lunii iunie. Din momentul acela, durează cam trei luni până se va putea produce prima tranşă de vaccin, deci România ar putea avea la sfârşitul lunii septembrie-octombrie acest vaccin dacă virusul este izolat", a declarat Bazac.

Potrivit acestuia, România a primit aproape o mie de teste pentru noul virus gripal.

"Primerii pentru testarea AH1N1 îi primim de la Organizația Mondială a Sănătăţii şi nu sunt milioane, sunt limitaţi. România are în momentul ăsta aproape o mie de teste, deci puteam să testăm o mie de persoane. Sigur că, la momentul la care ne apropiem de finalizare, probabil că mai primim de la OMS nişte teste noi", a mai spus Bazac.

Conform acestuia, vor fi testate doar persoanele care au simptome clinice clar definite, şi nu toate persoanele care au intrat în contact cu persoana care prezintă simptomele de gripă.

"Contacţi pot fi foarte mulţi. Dacă nu prezintă simptomatologie clinică, ei sunt obligaţi să stea şapte zile la domiciliu. I-am pus deja să semneze un formular de izolare prin care îşi asumă un anume tip de responsabilitate penală şi atât. Mă bazez pe faptul că toate aceste persoane au suficientă conştiinţă ca să nu iasă din casă în perioada respectivă şi să nu intre în contact cu alte persoane pe care le-ar putea infecta", a mai spus Bazac.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, vineri, că încă un caz de infectare cu gripă de tip AH1N1 a fost confirmat în România, numărul bolnavilor ajungând la nouă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici