Românii au liber de Rusalii. Cum trebuie răsplătiţi angajaţii care totuşi lucrează

Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor păstrate şi în noul Cod al muncii, ceea ce înseamnă că lunea viitoare (a doua zi de Rusalii), cei 4,5 -5 milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă.

3192 afișări
Imaginea articolului Românii au liber de Rusalii. Cum trebuie răsplătiţi angajaţii care totuşi lucrează

Românii au liber de Rusalii. Cum trebuie răsplătiţi angajaţii care totuşi lucrează (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

În caz contrar, angajatorul este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în următoarele 30 de zile.

"Principala motivaţie pentru care s-a promovat această lege a fost de natură religioasă, deoarece pentru creştini, indiferent dacă sunt ortodocşi sau catolici, sărbătoarea Rusaliilor are la fel de multă importanţă precum sărbă­toarea Paştelui. Nu am avut contestaţii pentru această iniţiativă legislativă, îmi aduc aminte că la acea vreme preşedintele Băsescu a trimis legea spre reexaminare, pentru că voia ca şi ziua de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, să fie liberă", a spus senatorul Ion Chelaru (PSD), unul dintre cei 11 senatori care au iniţiat actul normativ, intrat în vigoare în octombrie 2008.

El a mai spus că, deşi Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) se sărbătoresc întotdeauna duminica, după ce au trecut 50 de zile de la sărbătorile de Paşti, şi românii, şi europenii au liber a doua zi de Rusalii (de sărbătoarea Sfânta Treime).

Totuşi angajatorii ar putea profita de o prevedere din noul Cod al muncii:

"Prevederile art. 134 (cel care reglementează zilele libere - n.red.) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii", se arată în document.

Citeşte mai multe despre zilele libere de Rusalii pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici