Românul acuzat de implicare în uciderea fiului preşedintelui Republicii Ciad rămâne în arest

Craioveanul Marin Cioroianu, acuzat de implicare în asasinarea, la Paris, a fiului preşedintelui Republicii Ciad, rămâne în arest, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) respingând, luni, cererea acestuia de eliberare.

37 afișări
Imaginea articolului Românul acuzat de implicare în uciderea fiului preşedintelui Republicii Ciad rămâne în arest

Românul acuzat de implicare în uciderea fiului preşedintelui Republicii Ciad rămâne în arest

Cioroianu se ascundea în localitatea Sânsimion. El a fost reţinut şi prezentat instanţei, care a confirmat mandatul de arestare internaţional emis pe numele său. În locuinţa lui Marin Cioroianu au fost găsite un pistol cu glonţ, staţii de emisie-recepţie şi un arc cu săgeţi.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip,declara la acea dată că Marin Cioroianu, în vârstă de 40 de ani, care este originar din comuna Goicea, judeţul Dolj, şi are domiciliul în Craiova, a fost soldat în Legiunea Franceză timp de nouă ani.

Potrivit Poliţiei Harghita, Cioroianu a fost prins la sediul fostei fabrici de spirt amidon din localitatea Sânsimion, existând informaţii conform cărora bărbatul ar deţine acţiuni la această societate. Cioroianu se afla în localitatea Sânsimion din luna iulie a acestui an, locuind aici fără forme legale, a mai spus sursa citată.

Brahim Deby, fiul preşedintelui Republicii Ciad Idriss Deby, a fost ucis în 2 iulie 2007, cadavrul fiind găsit în parcarea locuinţei sale din Courbevoie (Franţa). Deşi iniţial preşedintele Republicii Ciad şi-a acuzat rivalii politici de implicare în uciderea fiului său, în vârstă de 27 de ani, ulterior avocaţii săi au afirmat că mobilul agresiunii şi al crimei pare să fi fost furtul.

Presa franceză a scris şi despre posibilitatea ca atacul să fi fost rezultatul unei reglări de conturi între traficanţi de droguri.

Fiul preşedintelui Republicii Ciad a fost atacat de patru bărbaţi, care purtau cagule, în parcarea subterană a blocului în care acesta locuia, aceştia trăgându-i în coapsă o săgeată cu ajutorul unui arc.

Unul dintre agresori, mai corpolent, s-a aruncat spre picioarele victimei pentru a o împiedica să fugă, aşa cum s-a observat în imaginile înregistrate de camerele de luat vederi din parcare, moment în care atacatorului i-a căzut ceasul, din metal alb, marca Tissot.

După ce a fost doborât la pământ, Brahim Deby a fost acoperit cu spuma de la un extinctor, fiind găsit în agonie în casa scării. Decesul a fost constatat de personalul de prim-ajutor, iar la autopsie s-a constatat un sindrom de asfixie compatibil cu inhalarea pulberii care provenea din extinctor.

Anchetatorii francezi au stabilit că agresorii au venit fiecare cu câte un autoturism în parcarea unde a avut loc atacul, în maşina lui Marin Cioroianu fiind descoperită o mănuşă. După efectuarea expertizelor ADN asupra mănuşii şi a ceasului pierdut, s-a stabilit că îi aparţineau aceleiaşi persoane, respectiv lui Cioroianu.

După comiterea omorului asupra lui Brahim Deby, Marin Cioroianu a părasit teritoriul Franţei, întorcându-se în România cu un Porsche furat de la angajatorul său.

Unul dintre avocaţii familiei a confirmat ipoteza unui jaf care a degenerat în asasinat, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor martori, Brahim Deby obişnuia să aibă asupra sa sume mari de bani cash. Avocatul Joseph Cohen-Saban a afirmat că Brahim Deby a fost atacat de "patru sau cinci bărbaţi" mascaţi, care l-au agresat atât pe el, cât şi pe femeia care îl însoţea.

Avocatul a spus, în 2007, că agresorii au folosit un pistol Taser, pentru a-şi imobiliza victima, care însă a ripostat, fiind ulterior asfixiată.

În iunie 2006, Brahim Deby fusese condamnat, la Paris, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru port ilegal de armă şi deţinere de stupefiante.

Deşi iniţial fusese numit "consilier tehnic pentru amenajarea teritoriului, urbanism şi habitat" în Ciad şi era considerat drept potenţial succesor al tatălui său la conducerea ţării, Brahim Deby se afla în relaţii tensionate cu acesta, după condamnarea la închisoare.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici