Rusia se retrage oficial din Consiliul Europei. Anunţul făcut de Ministerul rus de Externe

Administraţia de la Moscova a transmis marţi seară Consiliului Europei (CoE) decizia formală privind retragerea din organizaţie, anunţă Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul Le Monde.

4391 afișări
Imaginea articolului Rusia se retrage oficial din Consiliul Europei. Anunţul făcut de Ministerul rus de Externe

Rusia se retrage oficial din Consiliul Europei. Anunţul, făcut de Ministerul rus de Externe

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a trimis o scrisoare formală prin care anunţă decizia "voluntară şi echilibrată" de retragere din Consiliul Europei. Moscova acuză că NATO şi Uniunea Europeană au transformat Consiliul Europei în "instrument de extindere a influenţei politico-militare".

Rusia anunţase, pe 10 martie, intenţia de a se retrage din Consiliul Europei (CoE), în condiţiile în care este suspendată din anumite structuri, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând transformarea organizaţiei într-un forum dirijat de Alianţa Nord-Atlantică şi de Uniunea Europeană. "Ţările NATO şi UE, cu abordări inamicale faţă de Rusia, abuzând de majorităţile absolute în Comitetul de Miniştri, continuă să meargă în direcţia distrugerii Consiliului Europei şi a spaţiului comun juridic şi umanitar din Europa", a acuzat Ministerul rus de Externe.

Consiliul Europei a decis, pe 25 februarie, la o zi după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, suspendarea drepturilor Rusiei de reprezentare în structuri ale organizaţiei. "În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniştri a decis astăzi suspendarea Federaţiei Ruse din drepturile de reprezentare în Comitetul de Miniştri şi în Adunarea Parlamentară, cu efect imediat, ca urmare a atacului armat comis de Federaţia Rusă asupra Ucrainei. Decizia adoptată astăzi înseamnă că Rusia rămâne membră a Consiliului Europei şi parte în convenţiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", anunţa organizaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
coe,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici