Salariile medii au scăzut uşor, la 1.414 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în februarie de 1.414 lei, cu 0,7% (10 lei) mai mic decât în luna anterioară, dar cu 0,2% mai mare comparativ cu februarie 2010, cele mai ridicate valori înregistrându-se în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scăzute în hoteluri şi restaurante.

76 afișări
Imaginea articolului Salariile medii au scăzut uşor, la 1.414 lei

Salariile medii au scăzut uşor, la 1.414 lei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 3.790 lei în fabricarea produselor din tutun şi de 855 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.944 lei, cu 1% mai mic decât luna precedentă.

În februarie, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă.

Creşterile s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale, majorări salariale, dar şi a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, în unele activităţi s-au plătit şi sume restante, aferente lunilor anterioare, când unităţile economice s-au confruntat cu dificultăţi financiare şi salariaţii au fost în concedii fără plată.

Cele mai semnificative majorări ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), de 30,4%, şi în fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.

De creşteri peste 8% au beneficiat salariaţii din sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (8,4%) şi cei din prelucrarea lemnului (8,3%). Totodată, majorări între 4% şi 5% au avut loc în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea băuturilor şi între 3% şi 4% în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.

Cele mai semnificative reduceri, între 9% şi 13%, au fost înregistrate în telecomunicaţii, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

De asemenea, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate s-a efectuat scăderi ale câştigului salarial mediu net între 3% şi 4%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat diminuări ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (-6,9%), ca urmare a acordării în lunile precedente, în unele instituţii, a sumelor din alte fonduri, respectiv în învăţământ (-1,2%), ca urmare a dificultăţilor financiare şi neplăţii salariaţilor din unele unităţi şcolare. În sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului din aceste unităţi.

Faţă de iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 14,7% în învăţământ, cu 12,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,4% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,7% în administraţia publică, 11,8% în învăţământ, respectiv cu 10,2% în sănătate şi asistenţă socială.

Indicele câştigului salarial real pentru februarie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,5%, iar comparativ cu aceeaşi lună din 2010 s-a situat la 93,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 115,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici