Potrivit evidențelor Autorității Electorale Permanente (AEP), la turul doi al alegerilor pe listele electorale permanente sunt înscriși aproape 18 milioane de cetățeni.
În listele permanente figurează 17.988.218 de cetățeni.
Numărul total de alegători din diaspora este de este 1.016.327 de persoane. Dintre aceștia, 6.085 de cetățeni români din diaspora au solicitat votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro.
Pe listele electorale permanente din diaspora sunt înscriși 2.235 de cetățeni.
Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetățeni, potrivit comunicatului de presă publicat de AEP.
„Precizăm că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri efectuate de persoanele autorizate din cadrul primăriilor”, a transmis AEP.
Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii, potrivit AEP.