Salvaţi Copiii cere deputaţilor avizarea propunerii de dublare a alocaţiei de stat pentru copii

Organizaţia "Salvaţi Copiii" a cerut Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor să avizeze pozitiv propunerea legislativă de dublare a alocaţiei de stat pentru copii, după ce, în urmă cu o săptămână, a fost respins amendamentul privind majorarea alocaţiei la 84 de lei.

671 afișări
Imaginea articolului Salvaţi Copiii cere deputaţilor avizarea propunerii de dublare a alocaţiei de stat pentru copii

Salvaţi Copiii cere deputaţilor avizarea propunerii de dublare a alocaţiei de stat pentru copii (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Organizaţiei "Salvaţi Copiii" susţin că acceptarea propunerii legislative de dublare a alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.

"În cursul zilei de mâine, se vor relua dezbaterile în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocaţiei de stat pentru copii va influenţa votul final în plenul Camerei Deputaţilor pe marginea propunerii legislative. Încă de acum două luni, Salvaţi Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea măririi alocaţiei, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a cuantumului alocaţiei la 84 de lei şi de stabilire, pentru copiii cu dizabilităţi, a unei alocaţii unice de 200 de lei", arată reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit sursei citate, alocaţia de stat acordată copiilor care au împlinit doi ani reprezintă o sumă nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinţi în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului: dreptul la supravieţuire şi dezvoltare, dreptul la condiţii decente de viaţă şi la alimentaţie corespunzătoare, dreptul la participare şcolară sau la petrecerea timpului liber.

Potrivit Eurostat, în România sunt 3.742.418 de copii, la o populaţie de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie şi excluziune socială fiind de 48,5 la sută, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria - 51,5 la sută, dar la mare distanţă de media europeană - 27,7 la sută.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost de 32,1 la sută, semnificativ mai ridicată decât cea a populaţiei adulte (18-64 ani) - de 21,5 la sută sau în vârstă de peste 65 de ani - de 15 la sută. Astfel, rata deprivării materiale severe în rândul copiilor, comparativ cu populaţia adultă, era de 34,1 la sută, la nivelul anului 2013.

"De asemenea, semnalăm faptul că aşa-numita raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) este doar un exerciţiu contabil şi are drept consecinţă menţinerea cuantumului la un nivel ridicol de mic şi pe viitor, indiferent de ajustările indicatorului, tocmai pentru că valoarea însăşi a alocaţiei este nesemnificativă şi orice ajustare nu schimbă nimic, modificările ISR nerespectând ritmul de descreştere a puterii de cumpărare în România. ISR are valoarea stabilită din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008, cuantum nemodificat până în prezent. Pentru ca alocaţia de stat să capete o minimă însemnătate în viaţa copilului şi să reprezinte un sprijin pentru părinţi, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară", a precizat organizaţia neguvernamentală.

Organizaţia "Salvaţi Copiii" pledează şi pentru raportarea alocaţiei la salariul minim pe economie, în condiţiile în care alocaţia acordată în România are cea mai scăzută valoare raportată la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la sută, faţă de opt la sută în Bulgaria sau 18 la sută în Ungaria.

"Dacă, în perioada următoare, vor avea loc creşteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de ministrul Muncii, Rovana Plumb, astfel încât acest salariu să reprezinte 50 la sută din salariul mediu din România până în 2016, considerăm că aceeaşi politică de majorare trebuie să fie aplicată şi în cazul alocaţiei de stat pentru copii", se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici