Salvaţi Copiii: Doar o treime din români redirecţionează 3,5% din impozit către cauze sociale

Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) au redirecţionat anul trecut 3,5% din impozitul pe venit pentru cauze sociale, potrivit datelor ANAF, la cererea Salvaţi Copiii România.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Salvaţi Copiii: Doar o treime din români redirecţionează 3,5% din impozit către cauze sociale

Potrivit unui comunicat al organizaţiei Salvaţi Copiii, cu o rată a mortalităţii infantile care situează România pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, ţara anoastră are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani, în condiţiile în care aparatura medicală de ultimă generaţie face o diferenţă crucială în ceea ce priveşte salvarea nou-născuţilor cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.

Organizaţia face un apel şi anunţă urgentarea dotării cu aparatură medicală a spitalelor de pediatrie şi a maternităţilor care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă.

„Copiii care se nasc prematur şi cei care au patologii medicale complexe nu au la dispoziţie luni şi ani în care statul să doteze spitalele cu aparatură medicală performantă. Birocraţia nu face decât să pericliteze şansa la viaţă şi la sănătate a copiilor. În două minute doar, cât ia completarea unui formular pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, sunt asigurate fonduri vitale pentru a veni în sprijinul maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Din anul 2010 şi până în prezent, organizaţia a dotat 126 de unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar în 2023, Salvaţi Copiii a dotat peste 55 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 60.000 de copii.

„Programul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvaţi Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu şi, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunităţile vulnerabile, cât şi în ceea ce priveşte întărirea capacităţii spitalelor în salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor. Avem în medici cei mai buni parteneri şi astfel reuşim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente şi care să corecteze disparităţile”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Salvaţi Copiii lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie.

Anul trecut, suma totală colectată prin mecanismul de 3,5% a fost de 372.191.818 lei (din care 313.696.675, în urma depunerii Formularului 230 şi 58.495.143, în urma depunerii Declaraţiei unice în 2022), potrivit unui răspuns dat de ANAF solicitării Salvaţi Copiii România.

Numărul total de formulare prin care contribuabilii au solicitat redirecţionarea până la 3,5 % din impozitul aferent anului fiscal 2022 a fost de 2.166.676.

„Rata mortalităţii infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuţi vii, faţă de 5,2 anul anterior, cu un vârf în judeţul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuţi vii – şi un minim pentru municipiul Bucureşti – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparităţile uriaşe care există în ţară. Este de remarcat că creşterea mortalităţii infantile vine pe fondul unei prăbuşiri a natalităţii: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuţi, faţă de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 - în 2020. Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalităţii infantile conservă discrepanţele majore dintre judeţele ţării”, arată organizaţia.

Conform acesteia, topul judeţelor cu rata mortalităţii infantile ridicată este condus de Sălaj - 10,5 la mie, urmat de Mehedinţi - 8,8 la mie, Brăila - 8,3 la mie, Hunedoara - 8,3 la mie, Mureş - 7,8 la mie,Suceava - 7,8 la mia de copii născuţi vii, în timp ce cele mai mici rate ale mortalităţii infantile se înregistrează în Bucureşti - 2,5 la mia de copii născuţi vii, Ilfov - 3,3 la mie, Alba - 3,6 la mie, Ialomiţa - 3,9 la mie, Cluj - 4,5 la mie, Tulcea - 4,7 la mie.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici