Săptămânalul "România Mare", sancţionat de CNCD

Săptămânalul "România Mare" a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu "avertisment contravenţional" pentru publicarea, într-un material purtând eticheta de pamflet, a unor afirmaţii discriminatorii la adresa comunităţii rome.

34 afișări
Imaginea articolului Săptămânalul "România Mare", sancţionat de CNCD

Ziarul "România Mare", sancţionat de CNCD (Imagine: Mediafax Foto)

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a anunţat că sancţiunea faţă de "România Mare" a fost dictată de CNCD după ce organizaţia a reclamat instituţiei articolul denumit "Ţiganiada - 2008", publicat în ediţia din 3 octombrie 2008 a săptămânalului.

Organizaţia non-guvernamentală susţine că CNCD a apreciat că afirmaţiile reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate prin asocierea intenţionată a unui comportament condamnabil comunităţii rome.

IPP susţine chiar că CNCD a apreciat că afirmaţiile "ofensează în mod gratuit o comunitate", diseminând, incitând şi provocând la ura bazată pe intoleranţă.

Sancţiunea aplicată cotidianului România Mare a fost de avertisment contravenţional, cu recomandarea evitării pe viitor a unor formulări care pot încălca dreptul la demnitate al unor persoane, grupuri de persoane sau comunităţi.

"Chiar dacă pe fond reclamatul a arătat că articolul este un pamflet, Consiliul Director a justificat în Hotărâre că acesta nu se poate prevala de responsabilitatea contravenţională privind cele publicate, menţionarea pamfletului neavând nicio relevanţă. De altfel, pamfletele nu sunt exceptate de la sancţiuni. (...) Considerăm că acest caz trebuie să atragă atenţia tuturor persoanelor care pretind că declaraţiile, emisiunile, articolele lor sunt pamflete, dar ofensează prin ele minorităţile din România sunt pasibile de sancţiuni similare", apreciază IPP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici