Sârbu: Majorarea salarială, renegociată pe baza execuţiei bugetare pe trimestrul I

Guvernul şi sindicatele au convenit ca majorarea salarială de 5% în 2009, cu 3% la 1 aprilie şi 2% la 1 octombrie, să fie renegociată după data de 15 aprilie, când Ministerul Finanţelor va dispune de toate datele cu privire la execuţia bugetară pe primul trimestru al anului curent.

12 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Majorarea salarială, renegociată pe baza execuţiei bugetare pe trimestrul I

Sârbu: Majorarea salarială de 5%, renegociată pe baza execuţiei bugetare pe trimestrul I

"Majorarea pensiilor cu 5% va rămâne neschimbată, dar majorarea salariilor cu 5% a angajaţilor din sistemul bugetar va fi renegociată după 15 aprilie, când vom avea toate datele execuţiei bugetare din primul trimestru. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca majorarea renegociată a salariilor să fie aplicată de la 1 aprilie. Până la începerea negocierilor, sindicatele au înţeles să respecte acest tip de pact social şi să aştepte să vedem cum va evolua situaţia economică în primul trimestru", a declarat, luni seara, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

La finalul discuţiilor cu sindicatele, întrebat de presă dacă majorarea salarială de 5% rămâna valabilă, Boc a răspuns că problema va fi discutată după 15 aprilie.

"Începând cu 15 aprilie am convenit să avem aceste discuţii, pentru că este raţional şi ne uităm exact la ceea ce produce economia românească. Noi putem să promitem orice, important este ca economia să ne susţină promisiunile pe care le facem. Am convenit să fim raţionali şi, începând cu 15 aprilie, deschidem mecanismul de consultare în vederea creşterilor salariale în sistemul bugetar, ţinând cont de ceea ce am acumulat în primul trimestru şi de progonozele pentru trimestrele următoare. Acest lucru este valabil pentru tot sectorul bugetar", a spus Boc.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, luni seară, după discuţiile de la Guvern, că partea sindicală a respins îngheţarea pe şase luni a salariilor şi pensiilor, dar a acceptat ca în jurul datei de 15 aprilie să fie discutate creşteri salariale în situaţia în care există în mod evident "un reviriment economic", caz în care procentul de 5% prevăzut pentru majorările salariale ale bugetarilor nu va mai sta în picioare şi se va vorbi de procente mai mari.

"Dacă până la data de 15 aprilie sau 1 mai se constată că prognoza pe următoarele trimestre este mai bună, procentul de 5% (creştere salarială pentru bugetari - n.r.) va fi mai mare", a mai spus Marius Petcu.

Citeşte şi

Proiectul de buget pentru 2009 va fi transmis la Parlament

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici