Scandal din nou în CSM | Savonea: Cum a fost posibil atâţia ani, în România, să se întâmple astfel de abuzuri? / Birchall: Să nu daţi lecţii ministrului

Ministrul în funcţie al Justiţiei şi preşedintele CSM au avut, marţi, din nou, un schimb de replici privind activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), Birchall criticând articolul care permite Secţiei să preia întreg dosarul care vizează un magistrat.

4454 afișări
Imaginea articolului Scandal din nou în CSM | Savonea: Cum a fost posibil atâţia ani, în România, să se întâmple astfel de abuzuri? / Birchall: Să nu daţi lecţii ministrului

Scandal din nou în CSM | Savonea: Cum a fost posibil atâţia ani, în România, să se întâmple astfel de abuzuri? / Birchall: Să nu daţi lecţii ministrului

Lia Savonea şi Ana Birchall au avut un schimb de replici, marţi, în şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat abuzul presupus de mai mulţi procurori cercetaţi pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiţiei a acuzat că articolul care prevede ca Secţia de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe "şustache" în comisia parlamentară.

Ana Birchall a exemplificat cu cazul unui traficant de droguri sau violator în serie, care ar face plângere împotriva unui magistrat, dosarul urmând să fie preluat în întregime de către Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Redăm dialogul dintre Lia Savonea şi Ana Birchall:

„Lia Savonea: Mă aventurez să răspund întrebării puse de către doamna ministru. În principal, raţiunea existenţei unor instituţii ca şi complexitate, dar şi indivizibilitatea justifică aceste lucruri, dar cel mai mult protecţia independenţei judecătorilor şi procurorilor este de natură să justifice acest text, pentru că atunci când anchetăm în alte unităţi de parchet fapte presupus comise în care sunt implicaţi magistraţi şi utilizăm metode de investigare diferite, putem să obţinem pe repede înainte anumite declaraţii care să vizeze magistraţii şi, aşa cum s-a văzut, sunt destule dosare în România în care procurorii sunt trimişi în judecată pentru represiune nedreaptă. Doamna ministru al Justiţiei, aş milita pentru o preocupare în zona aceasta. Cum se face că avem procurori trimişi în judecată devoalaţi public de către părţi cu privire la metode şi tehnici demne de alte timpuri. Deci eu cred că preocuparea dumneavoastră ar trebui fie aceasta, cum a fost posibil atâţia ani, în România să se întâmple astfel de lucruri, şi nu să citaţi un text aprocimativ cu privire la care nu aveţi contra-argumente cu referire la ceea ce v-am spus?

Ana Birchall: Doamna preşedintă, cu tot respectul, vă rog să nu daţi lecţii ministrului justiţiei. Ministrul Justiţiei a solicitat fiecărei instituţii în parte propria analiză. După cum cunoaşteţi, ministrul Justiţiei nu poate să intervină într-un dosar şi m-aş fi aşteptat să cunoaşteţi acest lucru. Nimeni nu a susţinut, şi eu am fost prima şi voi continua să susţin, ceea ce vă spun şi acum: dacă un magistrat, şi oricât încercaţi să duceţi discuţia doar către o anumită categorie a magistraţilor, să ştiţi că există la nou, la minister, şi la mine vin foarte multe plângeri şi în ceea ce priveşte activitatea unor magistraţi judecători. Nu sunt eu aici să judec. Dacă o persoană din această ţară a încălcat legea să răspundă conform legii. Dar eu v-am învederat un articol de lege care face foarte multe probleme în practică. Pentru ce trebuie să fie dus tot dosarul la această Secţie? Mie-mi spuneţi că procurorii de la această Secţie specială au competenţa pe care o au procurorii DIICOT? Dacă un traficant de droguri face plângere astăzi la această Secţie, conform acestui articol de lege pe care vi l-am citat şi care a fost introdus aşa, pe şustache în comisia parlamentară, Secţia specială are competenţe asupra întregului dosar. Dacă există un magistrat în acel dosar, atunci să fie investigată numai această parte. De ce să vină tot dosarul la această Secţie?

Lia Savonea: Eram pregătită să vă răspund şi la cea de-a doua dilemă , cum se poate ca DIICOT-ul, o infracţiune de competenţa DIICOT să fie cercetată la Secţia de investigare, dacă ar fi implicat un magistrat. Ei bine, tocmai în baza acestei infracţiuni, pentru că implică aproape întotdeauna un grup infracţional organizat, este un tip de infracţiune în care disjungerea nu este posibilă. Nici nu s-ar putea şi dacă s-ar dori într-un astfel de caz, nu s-ar putea să se judece separat.

Ana Birchall: Deci un violator în serie face mâine plângere la această secţie şi, conform acestui articol, merge tot dosarul aici. Este o problemă practică. Nu mi-aţi răspuns dacă această Secţie, conform articoului citat, are competenţă asupra întregului dosar.

Lia Savonea: Tocmai am răspuns că sunt instituţii care nu permit disjungerea ..

Ana Birchall: Deci răspunsul este da. Am înţeles".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, pe ordinea de zi de marţi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).Este pentru a şaptea oară când CSM încearcă validarea.

Procurori din DNA, PÎCCJ şi DIICOT au cerut CSM amânarea discuţiei privind Secţia de anchetă

Mai mulţi procurori de la Parchetul General, DIICOT şi de la DNA i-au solicitat procurorului CSM Codruţ Olaru să ceară în plenul de marţi, în numele lor, amânarea discuţiei privind validarea concursului pentru numirea Adinei Florea în funcţia de şef al SIIJ până la o hotărâre a CJUE.

„Astăzi (marţi, n.r.) înainte de plen, am primit pe adresa de mail personală o solicitare de la mai mulţi procurori DNA, PÎCCJ, DIICOT - nu am semnăturile lor, sunt mai mulţi în această listă, prin care mi se solicită să vă solicit dumneavoastră amânarea punctelor 1, 2 şi 3 din plen până la pronunţarea hotărârii prealabile a CJUE”, a spus procurorul CSM Codruţ Olaru.

Procurorul nu a menţionat numărul semnatarilor memoriului pe care l-a primit pe adresa sa de e-mail.

Olaru a subliniat că CSM a votat pentru obţinerea unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în 17 septembrie, în format de 19 membri.

Punctele 1, 2 şi 3 vizează validarea concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor, validarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie şi organizarea unui concurs pentru procurori pentru această structură.

„Îi asigur pe semnatarii acestui memoriu de întreaga mea responsabilitate în exercitarea mandatului, îi asigur şi pe cei care se află în concediu de odihnă, dar figurează în memoriu, cei care figurează în memoriu dar care se regăsesc şi pe cei care funcţionează în diverse structuri ale Ministerului Public”, a mai explicat Olaru.

Licu:Mi-am îndemnat colegii să fie obiectivi,să nu se lase afectaţi de problemele din spaţiul public

Procurorul general Bogdan Licu a declarat, marţi, că procurorii sunt afectaţi de tot ceea se întâmplă în privinţa schimbărilor din sistem, iar el le-a recomandat să nu se lase influenţaţi de discuţiile din spaţiul public, care nu îi privesc.

Procurorul general Bogdan Licu a declarat, marţi, întrebat în ce măsură influenţează activitatea marilor parchete schimbările care apar la nivelul conducerii Ministerului de Justiţie, că procurorii sunt afectaţi.

„Suntem afectaţi de tot ceea ce se întâmplă, de toată această agitaţie mediatică şi nu numai mediatică. Procurorii sunt oameni şi nu au cum să nu fie afectaţi de ceea ce se întâmplă. Eu mi-am îndemnat colegii să fie obiectivi în ceea ce fac şi pe cât posibil să nu se lase afectaţi de anumite discuţii şi alte probleme în spaţiul public care nu ne privesc”, a spus Licu.

În privinţa discuţiilor privind numirea Adinei Florea, Licu a declarat că această problemă ar trebui tranşată „într-un fel sau într-altul”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici