Scandalul TikTok. China spune că nu cere firmelor date din străinătate

China a insistat astăzi că nu cere companiilor să predea datele colectate în străinătate, în timp ce TikTok, companie deţinută de chinezi, se confruntă cu tot mai multe solicitări de interzicere în Statele Unite.

173 afișări
Imaginea articolului Scandalul TikTok. China spune că nu cere firmelor date din străinătate

Scandalul TikTok. China spune că nu cere firmelor date din străinătate

Presiunea se intensifică asupra aplicaţiei deţinută de firma chineză Bytedance pentru a obţine un nou proprietar sau pentru a pierde accesul la uriaşa piaţă americană.

Într-o audiere epuizantă de cinci ore cu legislatorii americani de joi, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, s-a confruntat cu întrebări „necruţătoare” cu privire la legăturile aplicaţiei cu China şi la pericolul pe care aceasta îl reprezintă pentru adolescenţi, notează AFP.

În centrul unei mari părţi a temerilor legate de TikTok se află o lege chineză din 2017 care obligă firmele locale să predea statului datele personale dacă acestea sunt relevante pentru securitatea naţională.

Beijingul a negat că va cere firmelor chineze să predea datele colectate în străinătate şi a susţinut că „acordă o mare importanţă protejării confidenţialităţii datelor".

China „nu a cerut niciodată şi nu va cere companiilor sau persoanelor fizice să colecteze sau să furnizeze date aflate într-o ţară străină", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing.

Nicio dovadă că TikTok reprezintă o ameninţare”

„Guvernul SUA nu a furnizat până în prezent nicio dovadă că TikTok reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale", a adăugat Mao.

Într-un schimb de replici deosebit de aprins joi, Chew a fost nevoit să recunoască faptul că unele date personale ale americanilor sunt încă supuse legislaţiei chineze, dar a insistat că acest lucru se va schimba în curând.

Firma a recunoscut, de asemenea, în noiembrie, că unii angajaţi din China puteau accesa datele utilizatorilor europeni şi apoi a recunoscut în decembrie că angajaţii au folosit datele pentru a spiona jurnalişti.

Dar grupul a insistat că guvernul chinez nu are control asupra datelor sale şi nici acces la acestea.

„ByteDance nu este controlată de guvernul chinez”

ByteDance nu este deţinută sau controlată de guvernul chinez şi este o companie privată", le-a spus Chew parlamentarilor, referindu-se la compania mamă a TikTok cu sediul în China.

„Credem că ceea ce este necesar sunt reguli clare şi transparente care se aplică în general tuturor companiilor de tehnologie - proprietatea nu este în centrul abordării acestor preocupări", a adăugat Chew.

Fostul bancher educat la Harvard nu a reuşit să dezamorseze o ameninţare existenţială la adresa TikTok, în timp ce aplicaţia încearcă să supravieţuiască unui ultimatum al Casei Albe care îi cere fie să se despartă de proprietarul chinez, fie să fie interzisă în Statele Unite.

Legislatorii din cadrul Comisiei pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor nu i-au acordat niciun răgaz lui Chew, refuzându-i frecvent oportunităţile de a-şi dezvolta răspunsurile sau de a promova popularitatea uriaşă a site-ului la nivel mondial în rândul tinerilor.

O interdicţie ar fi un act fără precedent din partea guvernului american asupra unei companii media, care ar priva 150 de milioane de utilizatori lunari ai ţării de o aplicaţie care a devenit o forţă culturală - în special pentru tineri.

TikTok - armă de control, supraveghere şi manipulare

"TikTok a ales în mod repetat calea pentru mai mult control, mai multă supraveghere şi mai multă manipulare. Platforma voastră ar trebui interzisă", a declarat preşedintele comisiei, Cathy McMorris Rodgers.

Susţinătorii TikTok şi activiştii pentru libertatea de exprimare au criticat audierea ca fiind teatru politic şi au îndemnat împotriva unei interdicţii totale.

"A ataca TikTok şi, prin extensie, protecţia americanilor prin Primul Amendament, nu este soluţia potrivită pentru riscurile pe care TikTok le reprezintă pentru viaţa privată a americanilor şi pentru securitatea naţională a Statelor Unite", a declarat Nadine Farid Johnson de la PEN America, care apără libertatea de exprimare.

Şi Beijingul a precizat vineri că "unii membri ai Congresului american au declarat că încercarea de interzicere a TikTok este o persecuţie politică xenofobă".

TikTok speră în continuare să liniştească autorităţile.

Mărturia lui Chew a promovat planul elaborat al companiei - cunoscut sub numele de Proiectul Texas - pentru a satisface preocupările legate de securitatea naţională, conform căruia gestionarea datelor din SUA va fi izolată într-o divizie condusă de SUA.

Dar legislatorii au pus la îndoială proiectul, spunând că nu ar face nimic pentru a elimina îngrijorările lor cu privire la vulnerabilitatea TikTok în faţa Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici