Scriitorul şi dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Scriitorul şi dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023 "pentru piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse".

109 afișări
Imaginea articolului Scriitorul şi dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Scriitorul şi dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Premiul este acordat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe şi este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari), conform Reuters.

Opera sa, scrisă în limba norvegiană Nynorsk şi care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. Deşi astăzi este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume, el a devenit tot mai recunoscut în ultimii ani şi pentru proza sa.

Înfiinţate prin testamentul inventatorului suedez de dinamită şi om de afaceri Alfred Nobel, premiile pentru realizări în literatură, ştiinţă şi pace au fost acordate începând din 1901. Premiul pentru economie a fost creat mai târziu de către banca centrală suedeză.

Alături de premiul pentru pace, literatura a atras adesea cea mai mare atenţie şi controverse, aducând în lumina reflectoarelor la nivel mondial autori mai puţin cunoscuţi.

De-a lungul anilor, premiul pentru literatură a ales, de asemenea, câştigători care depăşesc cu mult tradiţia romancieră, incluzând dramaturgi, istorici, filozofi şi poeţi, deschizând chiar un nou drum prin acordarea premiului cântăreţului şi compozitorului Bob Dylan în 2016.

Anul trecut, Nobelul a fost câştigat de una dintre principalele favorite, scriitoarea Annie Ernaux, pentru cărţile sale, în mare parte autobiografice, care examinează memoria şi inegalitatea socială, devenind astfel prima franţuzoaică care a câştigat cel mai prestigios premiu literar din lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici