Scrisoare deschisă pentru Dăncilă | Protest al profesorilor de Drept: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un exces de putere

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din ţară îi cer premierului să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă. Profesorii consideră că adoptarea Codului prin OUG echivalează cu un exces de putere, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă.

804 afişări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă pentru Dăncilă | Protest al profesorilor de Drept: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un exces de putere

Scrisoare deschisă pentru Dăncilă | Protest al profesorilor de Drept: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un exces de putere

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisă premierul Viorica Dăncilă, prin care îi cer să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la intenţia Guvernului de a adopta Codul administrativ prin intermediul delegării legislative, cadrele didactice semnatare ale prezentei scrisori atrag atenţia cu privire la consecinţele negative pe care o asemenea măsură de politică legislativă a Guvernului României le poate avea asupra bunei funcţionări a sistemului administrativ din România”, se arată în scrisoare.

Profesorii atrag atenţia că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţia în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiţii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

„Codificarea prin ordonanţă de urgenţă a întregii legislaţii care vizează organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice din România este o adevărată contradicţie în termeni, fiind absolut imposibilă justificarea urgenţei într-o asemenea situaţie. În limbajul specific specialiştilor în drept administrativ, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenţei prevăzute de însăşi Constituţia României, în art. 115 alin. (4). Nu în ultimul rând, în opinia semnatarilor acestei scrisori, opera de codificare a legislaţiei în materia organizării şi funcţionării autorităţilor administraţiei publice trebuie să fie rezultatul voinţei Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării”, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia menţionează că, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 şi declarat neconstituţional, iar în asemenea situaţii, procesul legislativ trebuie reluat.

Cadrele didactice semnatare ale scrisorii îşi exprimă încrederea că Guvernul României va acţiona în limitele competenţei sale constituţionale, „eventual transformând proiectul de ordonanţă de urgenţă în proiect de lege privind Codul administrativ, urmând ca acest proiect să fie depus în Parlament şi supus dezbaterilor parlamentare”.

Scrisoarea deschisă este semnată de Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina şi Monica Amalia Raţiu de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, de Dacian Cosmin Dragoş şi Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Manuel Guţan, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a afirmat că avizul CES este unul consultativ şi că va vedea la următoarea şedinţă a Consiliului care sunt obiecţiile acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici