Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în SUA, la Chicago

  • Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 26-30 noiembrie 2022, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la Chicago.
  • În contextul acestei vizitei, demnitarul român a participat la o serie de evenimente organizate de Consulatul General al României la Chicago şi de comunitatea românească, care vizează programele şi acţiunile dezvoltate în susţinerea activităţii românilor din această zonă şi sărbătorirea Zilei Naţionale a României.
133 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, vizită de lucru în SUA, la Chicago

Sursa foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Prima parte a vizitei a debutat cu participarea delegaţiei DRP la liturghia duminicală la Mitropolia Română Ortodoxă a celor două Americi, la Catedrala Sfinţii Constantin şi Elena, cu participarea IPS Nicolae.

Secretarul de stat şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa, totodată, pentru faptul că românii din Chicago sunt în continuare profund ataşati de valorile româneşti şi a reiterat sprijinul DRP acordat credincioşilor români din aceste comunităţi în demersul comun de a păstra identitatea noastră spirituală. De asemenea, secretarul de stat a discutat şi cu reprezentanţi ai Asociaţiei Illinois Romanian American Community care a primit finanţare nerambursabilă din partea DRP anul acesta. Ceremonia a fost urmată de un concert de colinde susţinut de corul bărbătesc din Finteuşu Mare (Maramureş).

Ulterior, delegaţia DRP a avut întrevederi cu reprezentanţii Romanian American Network Inc/Romanian Heritage Center şi ai revistei Tribuna Românească din Chicago.
Principalele teme de discuţie s-au orientat spre proiectele şi priorităţile DRP din acest an, precum şi pe implementarea unor noi proiecte în vederea păstrării identităţii culturale, spirituale şi lingvistice a românilor de pretutindeni.

Vizita delegaţiei DRP a continuat cu acordarea unui interviu de către secretarul de stat Gheorghe Cârciu pentru canalul de televiziune Romanian Television Network Chicago, cu realizatorul Petru Amarei.

Principalele teme discutate s-au concentrat pe activitatea DRP, modalităţile prin care anul acesta s-a oferit sprijin atât comunităţilor istorice cât şi diasporei, având în vedere contextul actual.

În continuare, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat la o recepţie cu prilejul Zilei Naţionale a României, organizată de către Consulatul General al României la Chicago, la 28 noiembrie 2022.

Peste 300 de persoane, printre care IPS Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii şi Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, reprezentanţi ai corpului diplomatic, oficialităţi, personalităţi ale mediului academic şi cultural, clerici  şi reprezentanţi ai autorităţilor federale au luat parte la programul cultural – artistic, Gala Concert.

De asemenea, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat la prezentarea activităţii Romanian United Fund(RUF)/Romanian Community Center, unde a avut loc şi lansarea programului finanţat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, şi anume “Monitorul solidarităţii românilor din Statele Unite.”

În cadrul acestei întrevederi au mai participat reprezentanţi ai Consulatului României la Chicago, preşedintele asociaţiei RUF, Mihai Lehene, (online), membrii fondatori ai asociaţiei, dar şi alţi reprezentanţi din domeniul cercetării diasporei şi imigraţiei.

Discuţiile au vizat activitatea şi proiectele DRP destinate comunităţii româneşti din America precum şi aspecte semnificative rezultate din cercetările destinate imigraţiei.
Secretarul de stat a vorbit şi despre proiectul DRP, şi anume elaborarea noii Strategii Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul căruia aportul şi expertiza mediului asociativ românesc din străinătate sunt relevante pentru conturarea unui document complex.

În continuare, la acelaşi sediu, delegaţia DRP a avut o întâlnire  şi cu reprezentanţi ai Romanian Cultural Center.

Ultima parte a vizitei secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Statele Unite ale Americii, a început cu o vizită la Logos Christian Academy, un liceu românesc din Niles. Secretarul de stat a reiterat prioritatea educaţiei pe care DRP o acordă în cadrul finanţărilor nerambursabile pe care le pune la dispoziţia românilor de pretutindeni, dar şi importanţa păstrării identităţii spirituale a românilor de pe toate meridianele lumii.

Logos Christian Academy este o şcoală privată, fundată în anul 1994 la iniţiativa şi eforturile Bisericii Baptiste Româno-Americană condusă de către pastorul Daniel Chiu.

În continuare, a urmat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiei Illinois Romanian American Community care a primit finanţare nerambursabilă, anul acesta, din partea DRP. Au fost prezentate principalele activităţi ale asociaţiei dar şi calendarul priorităţilor DRP în raport cu mediul asociativ românesc din afara graniţelor ţării.

Vizita în SUA s-a încheiat cu participarea delegaţiei DRP la aniversarea Zilei Naţionale a României  la Guardian Angel Orthodox Day School cu participarea IPS Nicolae şi coordonată de către profesoara de limba română Alina Vance. De asemenea, s-a discutat şi despre proiectul finanţat de către DRP – “Promovarea identităţii culturale, lingvistice şi educaţionale a copiilor din SUA.”

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a apreciat eforturile comunităţii româneşti din SUA în păstrarea identităţii noastre naţionale, culturale şi lingvistice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici