Şeful ANP: Există informaţii că se pregăteşte o revoltă în penitenciare

Conducerea ANP are informaţii că deţinuţii din 12 penitenciare, instigaţi de câţiva condamnaţi cu influenţă, ar intenţiona să declanşeze o revoltă, scopul lor fiind acela de a obţine eventuale graţieri sau amnistii colective, incidentele petrecute sâmbăta trecută la Jilava fiind parte a scenariului.

202 afișări
Imaginea articolului Şeful ANP: Există informaţii că se pregăteşte o revoltă în penitenciare

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a precizat că manifestări similare celor de la Penitenciarul Jilava, de la sfârşitul săptămânii trecute, la care au luat parte peste 200 de deţinuţi, au avut loc atât la Spitalul penitenciar Jilava - loc de deţinere diferit de penitenciarul cu acelaşi nume -, cât şi la închisoarea de la Mărgineni.

Şeful ANP a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că evenimentele de sâmbăta trecută "fac parte din scenariul unei revolte mai ample ce ar urma să aibă loc în 12 penitenciare româneşti".

Ioan Băla a precizat că informaţiile vin atât de la structurile interne ale ANP, cât şi de la alte instituţii cu care sistemul penitenciar colaborează. Băla nu a dat detalii despre cei care au pus la cale revolta, precizând totuşi că nu este vorba numai despre fraţii Balint, cunoscuţi în lumea interlopă ca Sile şi Nuţu Cămătaru. De altfel, Băla a precizat că nu doar Sile şi Nuţu Cămătaru au fost sancţionaţi pentru incidentele de sâmbătă, ci numărul celor mutaţi disciplinar la alte penitenciare a fost de câteva zeci.

"Nu vom sta în niciun caz cu mâinile în sân, aşteptând să se întâmple ceva. Luăm măsuri, iar printre acestea se numără şi acţiunea noastră de astăzi (joi - n.r.)", a declarat Ioan Băla.

Conferinţa de presă la care oficialul ANP a participat s-a desfăşurat la Penitenciarul Jilava din Bucureşti, unde jurnaliştilor invitaţi le-au fost prezentate rezultatele ultimului control ce a avut loc joi dimineaţă în camerele deţinuţilor.

Băla a precizat că numai în Penitenciarul Jilava au fost găsite 28 de telefoane mobile, câteva zeci de arme albe artizanale, precum şi diverse alte bunuri cărora deţinuţilor le este interzis să le deţină, printre acestea numărându-se chiar şi o instalaţie improvizată de fabricat alcool.

"Cea mai importantă măsură pentru a contracara tentativele de a introduce în închisori telefoane, droguri sau alte obiecte interzise este intrarea în vigoare a ordinului ministrului Justiţiei conform căruia deţinuţii nu mai au voie să primească pachete cu ocazia vizitelor decât de câteva ori pe an, fiindu-le permis, în schimb, să-şi cumpere alimente, sucuri şi cam tot ceea ce le trebuie de la magazinele din penitenciare", a spus Băla.

Controlul de joi vine la o lună şi jumătate după o altă acţiune similară, de mare amploare, în timpul căreia au fost confiscate sute de obiecte interzise găsite în celulele de la Jilava. După doar câteva săptămâni, asupra deţinuţilor au fost găsite din nou telefoane şi alte lucruri interzise, nu însă şi droguri.

"Este un semn bun că nu au mai reuşit să pătrundă cu drogurile în închisoare", a mai spus Băla.

Controale similare celui de joi de la Jilava au avut loc şi în alte patru penitenciare, la Rahova, Poarta Albă, Mărgineni şi Brăila. În total, în toate penitenciarele controlate au fost descoperite în celule 113 telefoane mobile, 12 acumulatori de rezervă şi încărcătoare pentru acestea, 226 de arme albe şi 140 de litri de alcool.

Şeful ANP a prezentat, cu ocazia conferinţei de presă de joi, şi o statistică pe ultimii opt ani a incidentelor din penitenciare, numărul acestora fiind în general în creştere, în condiţiile în care, din anul 2000 şi până în prezent, numărul deţinuţilor aproape s-a înjumătăţit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici