Şeful Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementului Apelor: Anul acesta inundaţiile nu vor veni din râuri, ci din uscat. HARTA zonelor cu pericol de inundaţii

"Anul acesta inundaţiile nu vor veni din râuri, ci din uscat", a declarat, pentru Gândul, Dan Cârlan şeful Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementului Apelor (ANIMA). Cârlan a explicat că este vorba despre apele ce vor rezulta în urma topirii zăpezilor şi vor provoca băltiri pentru că nu vor putea ajunge în râuri - care au debite scăzute, ca urmare a secetei de anul trecut. Totul depinde însă de încălzirea bruscă a vremii şi de cantităţile de precipitaţii care vor mai cădea.

4257 afișări
Imaginea articolului Şeful Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementului Apelor: Anul acesta inundaţiile nu vor veni din râuri, ci din uscat. HARTA zonelor cu pericol de inundaţii

Şeful Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementului Apelor: Anul acesta inundaţiile nu vor veni din râuri, ci din uscat. HARTA zonelor cu pericol de inundaţii (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Specialiştii spun că, deocamdată, până la sfârşitul lunii februarie, nu sunt condiţii de topire bruscă a zăpezii, menţionând că pentru producerea inundaţiilor trebuie îndeplinite simultan două condiţii, respectiv temperatura să fie în jur de 10 grade, iar precipitaţiile să fie sub formă de ploaie şi să fie de 10 litri pe metru pătrat.

Gândul a încercat să afle cum se pregătesc autorităţile de eventuale inundaţii din cauza topirii bruşte a omătului, care în unele locuri a ajuns la 4-5 metri.

Sorin Hornea, prefectul judeţului Vrancea, spune că are un plan de măsuri în caz de topire bruscă a zăpezii, care urma să fie aprobat joia trecută.

"Am elaborat un «Plan de măsuri pentru prevenirea inundaţiilor în caz de topire a stratului de zăpadă», chiar aşa se numeşte. Planul cuprinde şi două anexe cu zonele de risc", a declarat prefectul judeţului Vrancea. Hornea ne-a declarat că i-a avertizat pe primarii din judeţ că este nevoie de ajutor mai ales în cazul locuinţelor din chirpici şi paiantă care sunt îngropate în zăpadă.

"Dacă se înmoaie pereţii acestor case, se creează probleme. Am vorbit cu primarii să încerce să mobilizeze echipele pe care le coordonează să cureţe cât mai repede zăpada de lângă aceste locuinţe. Sunt cantităţi enorme de zăpadă. Pe alocuri, în Vrancea zăpada a fost de 4-5 metri, adusă de viscol de pe câmp. Este nevoie de multă forţă de muncă. Este nevoie şi de utilaje, de basculante", a spus Hornea, care a ţinut să adauge că instituţia prefectului nu are în atribuţii trimiterea de utilaje de deszăpezire, decât în cazuri speciale.

Planul prefectului de Vrancea, care se întinde pe patru pagini, începe cu date despre situaţia hidrometeorologică, grosimea stratului de zăpadă, în bazinele hidrografice şi "evaluarea situaţiei în cazul încălzirii rapide". Între măsurile pe termen scurt, numite "urgenţa I" se numără, printre altele, "pregătirea mijloacelor de intervenţie: buldozer, încărcător frontal, buldoexcavator", "pregătirea stocului de materiale de intervenţie - căngi, prăjini, saci, sfoară, motorină, folie", măsuri ce revin Administraţiei Bazinale Siret, din cadrul Apelor Române.

Potrivit planului, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuie să se ocupe, printre altele, de aplicarea a nouă măsuri, printre care "informarea populaţiei cu privire la măsurile urgente care trebuie aplicate". Şi populaţiei îi sunt "trasate" două sarcini: curăţirea şi îndepărtarea zăpezii din jurul caselor şi anexelor gospodăreşti şi curăţarea şanţurilor şi rigolelor.

Prefectul spune că, pe baza hărţilor preliminare de risc, au fost făcute unele simulări, pentru a afla efectele topirii zăpezii.

"Referitor la hărţile de risc, am vorbit cu doamna directoare, au încercat să facă nişte simulări, dar din cauza cantităţii mari de zăpadă şi a stratului neuniform, rezultatele simulărilor nu au fost mulţumitoare", a declarat prefectul de Vrancea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici