Şeful Poliţiei Române, convocat pentru audiere la DNA în cazul neexecutării mandatului lui Năstase

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost convocat pentru audiere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul neexcutării mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă când poliţiştii au vrut să-l ridice de la domiciliu.

605 afișări
Imaginea articolului Şeful Poliţiei Române, convocat pentru audiere la DNA în cazul neexecutării mandatului lui Năstase

Şeful Poliţiei Române, convocat pentru audiere la DNA în cazul neexecutării mandatului lui Năstase (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, va trebui să explice motivele pentru care poliţiştii nu şi-au continuat procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare emis de instanţă în cazul lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de detenţie.

Petre Tobă este audiat în calitate de martor.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, care este şeful ierarhic al lui Petre Tobă, a recunoscut faptul că în seara de 20 iunie l-a sunat pe Adrian Năstase pentru a-l întreba cum vrea să procedeze, iar fostul premier i-ar fi spus că este decizia sa de a pleca de la domiciliu. Ulterior, doi poliţişti şi o ambulanţă s-au deplasat la domiciliul lui Năstase, unde fostul premier a încercat să-şi tragă un glonţ în cap. Un poliţist l-a oprit din demersul său, însă glonţul l-a rănit pe Năstase în zona venei jugulare, el fiind transportat apoi la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Glonţul cu care fostul premier a vrut să se sinucidă a intrat în corpul acestuia prin partea stângă, zona muşchiului sternocleidomastoidian, a trecut pe lângă cartilagiul tiroidian, apoi a ricoşat sub claviculă şi a ieşit prin dreapta, prin muşchiul deltoid.

Joi, 21 iunie, Năstase a fost operat. "Evoluţia postoperatorie a lui Adrian Năstase este foarte bună, în parametri normali, nu a făcut febră, nu a avut dureri", a declarat, vineri, 22 iunie, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascăr.

Vineri după-amiază, Poliţia a solicitat detalii despre starea sănătăţii pacientului, cererea fiind înregistrată de spital de abia sâmbătă.

Tot vineri, într-o declaraţie de presă, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei semnala încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi cerea demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar", spunea Monica Macovei, cea care l-a numit pe procurorul Daniel Morar şef al DNA.

Macovei a mai declarat că are dubii serioase în legătură cu diagnosticul fostului premier, având în vedere că a fost pus de Şerban Brădişteanu, fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul medicului Şerban Brădişteanu şi a trei ofiţeri de poliţie, pentru favorizarea infractorului, într-un dosar în care se fac cercetări privind îngreunarea executării pedepsei dispuse de instanţa supremă în cazul lui Adrian Năstase. "Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim-ministru Adrian Năstase", a informat DNA, marţi, într-un comunicat de presă.

Doctorul Şerban Brădişteanu şi trei ofiţeri de poliţie - între care adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, şeful Serviciului de urmăriţi şi un alt poliţist - sunt puşi sub acuzare în acest dosar.

Doctorul Ioan Lascăr a fost audiat, marţi, în calitate de martor.

În urma audierilor, procurorii DNA au dispus ca măsură preventivă în cazul ofiţerilor de poliţie interdicţii de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, alături de chirurgul cardio-vascular Şerban Brădişteanu, l-a operat pe Năstase.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, marţi dimineaţă, referindu-se la audierea medicului Şerban Brădişteanu, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.

"Se verifică documentele medicale, modul în care au fost ele emise", a spus procurorul general.

Întrebată dacă există suspiciuni legate de diagnosticul pus lui Năstase, Kovesi a răspuns: "Da".

Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) arată, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că a primit, în 25 iunie, de la managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca o adresă prin care, pe baza registrului medical redactat şi semnat de echipa de medici curanţi, se solicită un răspuns la întrebările adresate unităţii sanitare de către Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Criminale, respectiv dacă Adrian Năstase poate fi transportat în vederea tratării în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici