Şeitan: Am mers pe ideea să îngheţăm pensionările anticipate pentru 6 luni

Ministrul Muncii, Mihail Şeitan, a precizat, luni, la Senat, că în discuţiile cu FMI s-a mers pe ideea îngheţării pensionărilor anticipate pentru şase luni, până la sfârşitul acestui an, după aplicarea Legii sistemului unitar de pensii.

11 afișări
Imaginea articolului Şeitan: Am mers pe ideea să îngheţăm pensionările anticipate pentru 6 luni

Şeitan: Am mers pe ideea să îngheţăm pensionările anticipate pentru 6 luni (Imagine: Octav_Ganea/Mediafax Foto)

"În legătură cu discuţiile cu FMI, am mers pe ideea să îngheţăm pensionările anticipate pentru şase luni, până la sfârşitul acestui an, după aplicarea Legii sistemului unitar de pensii", a spus el.

Şeitan a menţionat că Guvernul s-a confruntat în ultimele luni cu "o creştere bruscă" a solicitărilor de pensionare anticipată şi de pensionare pe caz de invaliditate, anticipându-se o presiune pe bugetul asigurărilor de stat 0,5% din PIB.

Ministrul Muncii a fost întrebat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în timpul dezbaterilor pe legea sistemului unitar de pensii, dacă poate confirma informaţiile publicate în presă, potrivit cărora Guvernul va îngheţa pensionările anticipate până la sfârşitul acestui an.

Şeitan a confirmat că în scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional Guvernul se angajează să blocheze pensionările anticipate.

Guvernul va îngheţa pensionările anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii.

Măsurile sunt cuprinse în Memoramdumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE şi obţinut de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici