Sesizările instanţei supreme şi ale parlamentarilor se judecă pe 24 iunie la CC

Curtea Constituţională ia în discuţie, în 24 iunie, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justişie şi ale parlamentarilor privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale Guvernului.

15 afișări
Imaginea articolului Sesizările instanţei supreme şi ale parlamentarilor se judecă pe 24 iunie la CC

Sesizările instanţei supreme şi ale parlamentarilor se judecă pe 24 iunie la CC (Imagine: Andrei_Pungovschi/Mediafax Foto)

Judecătorii Secţiilor Unite de la ICCJ au decis, marţi, să trimită la Curtea Constituţională două sesizări privind neconstituţionalitatea Legii privind neconstituţionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scăderea pensiilor şi a salariilor.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale în cazul celor două acte normative a fost luată cu majoritatea a 85 din cei 86 de judecători prezenţi la discuţii. Totalul judecătorilor în funcţie este de 113.

Judecătorii Secţiilor Unite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au luat această decizie după ce au analizat aspecte legate de neconstituţionalitatea proiectelor de acte normative privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Magistraţii arată că legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar are, în realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrângeri ale exerciţiului drepturilor, precum cel la salariu, componentă a dreptului de muncă, cel referitor la ajutorul de şomaj, la pensie şi inaplicabilitatea dispoziţiilor legale privind pensia anticipată şi pensia anticipată parţiala, precum şi o restrângere a exerciţiului dreptului la măsuri de asistenţă socială, concertizată, între altele, în neacordarea ajutoarelor sau a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere ori trecere în rezervă.

În ceea ce priveşte cea de-a doua sesizare, judecătorii ICCJ arată că, în contradicţie cu norma constituţională de la articolul 124, alineat 3 din Constituţie, referitor la independenţa judecătorilor, acest proiect prevede, prin articolele 1, 3 şi 12, eliminarea pensiei de serviciu a judecătorilor, "fără să ţină seama de faptul că, întocmai ca numirea, formarea profesională continuă, evaluarea şi promovarea, pensionarea marchează momentul final al activităţii judecătorului".

Curtea Constituţională a mai primit o sesizare, semnată de 37 de senatori, referitoare la neconstituţionalitatea prevederilor din Legea pentru stabilirea unor măsuri din domeniul pensiilor.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a depus, miercuri, la Curtea Constituţională, împreună cu un grup de parlamentari social-democraţi, sesizarea referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.

Premierul Emil Boc a venit, în 7 iunie, în faţa Parlamentului, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

PSD a depus în aceeaşi zi moţiunea de cenzură cu titlul "Opriţi genocidul social!, care a fost respinsă, marţi, în Parlament.

Potrivit Constituţiei, dacă Guvernul nu a fost demis în urma moţiunii de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici