Siameze unite în zona toracelui şi a abdomenului, aduse de la Piteşti la "Grigore Alexandrescu" în Capitală

Două fetiţe siameze, unite în zona toracelui şi a abdomenului, care cântăresc împreună două kilograme şi 800 de grame, s-au născut luni la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, fiind transportate de urgenţă la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

729 afișări
Imaginea articolului Siameze unite în zona toracelui şi a abdomenului, aduse de la Piteşti la "Grigore Alexandrescu" în Capitală

Siameze unite în zona toracelui şi a abdomenului, aduse de la Piteşti la "Grigore Alexandrescu" în Capitală (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

"Siamezele sunt în stare gravă, au fost internate la Terapie Intensivă şi respiră cu ajutorul aparatelor. Mai întâi fetiţele trebuie echilibrate. Apoi o echipă pluridisciplinară va stabili care sunt investigaţiile la care le vor supune pe micuţe. Sunt multe etape care trebuie parcurse pentru a stabili un diagnostic concret al fiecărei fetiţe", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", dr. Raluca Alexandru.

Ea a precizat că siamezele aduse luni la Spitalul "Grigore Alexandrescu" sunt lipite toracoabdominal, aproximativ 15-20 de centimetri.

"Fiecare caz este unicat, felul în care sunt lipite şi care organe sunt afectate, dacă există probleme cardiace sau renale. Trebuie precizat cum este circulaţia hepatică, cum sunt vascularizate organele şi dacă este afectat cordul", a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu".

Potrivit reprezentanţilor Maternităţii Piteşti, cele două fetiţe sunt unite în zona toracelui şi a abdomenului, au ficat comun şi este posibil să fie unite şi în zona inimii, starea lor de sănătate nefiind una bună.

Medicul neonatolog Corina Matei, de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, a declarat că naşterea a fost "spontană", şi nu prin cezariană, întrucât femeia a venit în travaliu la maternitate, nefiind probleme în timpul naşterii.

"Unele malformaţii se depistează greu. Se ştia că este o naştere dificilă, la 34 - 35 de săptămâni, a fost o naştere spontană, femeia venind cu travaliul declanşat, iar medicul obstetrician a scos bine fetiţele, nefiind nicio problemă", a spus medicul Corina Matei.

Aceasta a precizat că siamezele au ficat comun şi că se pare că au două inimi, separate, dar totuşi unite, starea lor nefiind una bună

"Fetiţele sunt lipite în zona toracelui şi a abdomenului, se pare că se confirmă că au ficat comun, se pare că inimile sunt două, separate, dar totuşi lipite, iar investigaţiile sunt în curs", a afirmat Corina Matei.

Potrivit sursei citate, medicii piteşteni au preferat să le transfere pe fetiţe la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, în condiţiile în care la Piteşti există posibilitatea de îngrijire, dar nu şi de investigaţii.

"Unele maltformaţii se descoperă greu, deci şi faptul că fetiţele sunt siameze putea să nu fie depistabil", a mai declarat medicul neonatolog Corina Matei.

Mama fetiţelor are 21 de ani şi este din Mioveni.

Medicul Corina Matei a mai spus că la ora actuală mama siamezelor este într-o "stare mai labilă" şi că, din acest motiv, medicii piteşteni au preferat să o menajeze pe aceasta şi să nu îi pună prea multe întrebări legate de sarcină.

La rândul său, doctorul Adrian Mihăilă, cel care a supravegheat-o pe tânără pe tot parcursul sarcinii şi cu care femeia a născut, a declarat că i-a recomdat acesteia să facă ecografie.

Potrivit aceleiaşi surse, femeia a făcut două astfel de ecografii, însă nu s-a văzut că este vorba despre siamezi, ci doar că este o sarcină gemelară.

La ora transmiterii acestei ştiri, fetiţele sunt la Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, fiind în investigaţii medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici