Silviu Predoiu, ex-SIE, despre militarizarea serviciilor secrete: Percepţia decidentului politic e că te poate controla mai bine dacă eşti militar

  • Silviu Predoiu: SIE e constituit 98% din absolvenţi de învăţământ superior civil. Preoţi, profesori, medici, geologi, ingineri, chimişti. Noi avem doar 2% absolvenţi de instituţii militare în rândul ofiţerilor.
  • Silviu Predoiu: Decidentul, la un moment dat, mi-a spus: măi, ştii de ce trebuie să rămâneţi militari? Pentru ca să fiţi responsabili. Şi răspunsul meu a fost: SIE a depăşit demult momentul când de frica procurorului şi a Tribunalului militar este responsabil.
  • Silviu Predoiu: Am avut foarte multe relaţii în presă. Colaboratori, în sensul întrebării dvs, am avut în presa străină.(...) . În ţară am avut articole proaste şi foarte proaste, şi despre mine, pentru că nu era un obiectiv al activităţii serviciului manipularea presei interne.
714 afișări
Imaginea articolului Silviu Predoiu, ex-SIE, despre militarizarea serviciilor secrete: Percepţia decidentului politic e că te poate controla mai bine dacă eşti militar

Silviu Predoiu, ex-SIE, despre militarizarea serviciilor secrete: Percepţia decidentului politic e că te poate controla mai bine dacă eşti militar

Silviu Predoiu, fostul şef adjunct al SIE, spune că în acest serviciu secret 98% sunt absolvenţi de învăţământ superior civil şi, deşi a incercat să readucă SIE la statutul de serviciu civil, s-a lovit de refuzul decidenţilor politici.

“SIE e un serviciu cu un statut aparte. SIE e constituit 98% din absolvenţi de învăţământ superior civil, Preoţi, profesori, medici, nu în unitatea medicală, geologi, ingineri, chimişti. Noi avem doar 2%  absolvenţi de instituţii militare în rândul ofiţerilor. Eu nu sunt militar. Eu am devenit militar prin adopţiune de sistemul militar pentru a servi ţara, într-un sistem cu o anumită structură. Alături de colegii mei am fost unul dintre promotorii permanenţi ai ideii de revenite la statut civil. Am ajuns până în faza în care am avut toate documentele pregătite, dar a fost chestiune de semnătură de ultim moment, de acord de la decidenţi”, a dezvăluit fostul şef adjunct al SIE, joi seară la emisiunea Marius Tucă Show, de la Aleph News.

Silviu Predoiu explică şi de ce decidenţii politici nu renunţă la militarizarea serviciilor secrete: mizează pe un control mai mare.

“Decidentul, la un moment dat, mi-a spus: măi, ştií de ce trebuie să rămâneţi militari? Pentru ca să fiţi responsabili. Şi răspunsul meu a fost: SIE a depăşit demult momentul când de frica procurorului şi a Tribunalului militar este responsabil. Prin educaţia, prin pregătirea cadrelor am înţeles nevoia. Pentru că asta e percepţia decidentului politic, că te poate controla mai bine dacă eşti militar. Nimeni nu te poate controla, nu poate să te oblige să faci ceva ilegal. Nimeni nu te poate împinge să nu serveşti ţara. Îi speria ideea de serviciu civil”, a afirmat fostul şef adjunct al SIE.

Silviu Predoiu mai spune că un serviciu secret are nevoie de ofiţeri lucizi, responsabili, ţăcăniţii fiind folosiţi doar ca surse.

“Ca ofiţer operativ mi-a fost de foarte multe ori teamă că nu voi reuşi să-mi execut misiunea. Sunt convins că şi ceilalţi ofiţeri trăiesc cu această teamă şi asta înseamnă şi responsabilitate. Noi avem nevoie de oameni responsabili. Iresponsabilii îşi găsesc un loc în misiunea noastră, ca surse. Ai nevoie de ţăcăniţi, nu ca ofiţer, ofiţerul trebuie să fie lucid. Frica te face un ofiţer mai bun. Frica în sensul de a înţelege riscurile şi de a ţi le asuma conştient. Nu avem nevoie de persoane dependente de adrenalină”, a adăugat fostul şef adjunct al SIE.

Cât priveşte relaţia cu mass-media, Silviu Predoiu a dezvăluit că manipularea presei interne nu era un obiectiv al SIE, serviciul având însă “colaboratori” în presa internaţională.

“Am avut foarte multe relaţii în presă. Colaboratori, în sensul întrebării dvs, am avut în presa străină.(...)  Aveam întâlniri periodice cu presa. Pentru a explica ce face SIE trebuia să discuţi cu oamenii pentru că altfel laşi loc pentru teoriile conspiraţiei. În ţară am avut articole proaste şi foarte proaste, şi despre mine, pentru că nu era un obiectiv al activităţii serviciului manipularea presei interne. Era ultimul lucru care ne putea interesa”, a mai spus fostul şef adjunct al SIE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici