Sindicaliştii din educaţie depun, luni, plângere împotriva lui Tăriceanu, Vosganian şi Adomniţei

Sindicaliştii din educaţie vor depune, luni, în instanţă, o acţiune împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, privind declaraţiile făcute de aceştia despre majorarea salariilor bugetarilor.

22 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din educaţie depun, luni, plângere împotriva lui Tăriceanu, Vosganian şi Adomniţei

Sindicaliştii din educaţie depun, luni, plângere împotriva lui Tăriceanu, Vosganian şi Adomniţei (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicaliştii anunţaseră încă de sâmbătă că îi vor da în judecată pe Varujan Vosganian şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru declaraţiile referitoare la decizia Camerei Deputaţilor de a majora salariile cadrelor didactice, fără a-l menţiona însă şi pe ministrul Educaţiei.

"Cei trei promovează o altfel de mineriadă şi vom începe popularizarea, în fiecare unitate şcolară, şi în colegiile unde aceştia candidează. Iar, pe de altă parte, pregătim acţiuni de protest, în cazul în care legea (privind majorările salariale ale cadrelor didactice - n.r.) nu va fi promulgată", a declarat, luni, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, la Consiliul Naţional al CNSLR Frăţia.

Totodată, la întâlnirea de luni la care au participat mai multe federaţii din CNSLR Frăţia a existat şi un conflict între preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, şi liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, pe tema majorărilor salariale.

Potrivit lui Isvoranu, Marica i-ar fi spus că dacă membrii "Spiru Haret" vor obţine majorările salariale, nu le vor putea lua, pentru că funcţionarii publici pe care-i reprezintă vor închide trezoreriile.

Preşedintele Sed Lex a negat însă conflictul cu liderul "Spiru Haret", spunând că nu a avut acţiuni împotriva altei federaţii.

"Nu suntem împotriva majorării salariale pentru alţi bugetari, dar dacă s-a luat o decizie politică pentru profesori, vrem aceeaşi decizie politică şi pentru funcţionarii publici", a explicat Marica.

Reprezentanţii Sed Lex vor avea, luni după-amiază, o întâlnire cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, pentru a negocia majorările salariale cerute de sindicalişti.

Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.

Luni şi Federaţia Sanitas a cerut o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii, anunţând că va decide în două zile care sunt acţiunile care se impun dacă revendicările nu le sunt soluţionate.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a anunţat, duminică, că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituţională (CC) în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută, a anunţat, sâmbătă, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici